2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
NagyvilágAz utóbbi öt évben csaknem megkétszereződött a HIV-fertőzöttek száma

Oroszország - Az utóbbi öt évben csaknem megkétszereződött a HIV-fertőzöttek száma


Az utóbbi öt évben csaknem megkétszereződött a HIV-fertőzöttek száma Oroszországban - jelentette be szerdán az AIDS elleni küzdelemmel és megelőzéssel foglalkozó szövetségi központ vezetője.

AIDS elleni világnap

Vagyim Pokrovszkij elmondta: több mint 700 ezer, AIDS-et - szerzett immunhiányos betegséget - okozó vírussal (HIV) fertőzöttet tartanak nyilván az Oroszországi Föderációban.

Ebben az évben már hatvanezer új esetről tudnak, és arra számítanak, hogy az év végéig számuk elérheti a hetvenezret. A fertőzés következtében több mint 125 ezer orosz halt meg az idén.

Az AIDS elleni országos központ vezetője felhívta a figyelmet arra az aggasztó folyamatra is, hogy míg a világ 25 országában csökken a HIV-fertőzöttek száma, Kelet-Európában növekedést tapasztalnak. Ráadásul az új esetek 90 százalékát Oroszországban és Ukrajnában rögzítik.

A szakértők szerint Oroszországban a fertőzöttek körülbelül fele heteroszexuális kapcsolatban él, és a vírus a felsőbb társadalmi rétegeket is érinti. A férfiak körében több a fertőzött, mint a nők között, de a fiatal korosztályban egyre több a nő.

A legtöbb beteg a szibériai Irkutszk régióban él, ahol a lakosság másfél százaléka HIV-pozitív. Szentpéterváron, az ötmilliós lélekszámú észak-orosz nagyvárosban a fertőzöttek száma megközelíti az egy százalékot.

Vagyim Pokrovszkij, az AIDS elleni központ vezetője szerint sokkal többet kellene költeni a HIV és az AIDS megelőzésére Oroszországban. Amíg az Egyesült Államokban évente lakosonként 3-4 dollárt (körülbelül 700-900 forintot) költenek megelőzésre, addig Oroszországban csupán 3 rubelt (körülbelül 21 forintot).

Oroszországban évente 100 ezer embert kezelnek AIDS-szel. A gyógyszerek 150-180 ezer rubelbe (körülbelül 1 millió - 1 millió 300 ezer forintba) kerülnek. A jövő évi oroszországi szövetségi költségvetésben ugyanakkor csak 18 milliárd rubelt (bő 125 milliárd forintot) szánnak a HIV/AIDS elleni küzdelemre.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-11-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite