2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeAz utolsó információs táblákat helyzik ki a szlovák-magyar geoparkban

Az utolsó információs táblákat helyzik ki a szlovák-magyar geoparkban


Az utolsó információs táblákat helyezik ki a napokban a Novohrad-Nógrád Geoparkban a somoskői várat és a macskalyuki bányát bemutató tanösvényekre; a tájékoztatók az egész területen megfelelnek a nemzetközi követelményeknek - mondta az MTI-nek hétfőn a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Nógrád-Geopark


Lóska János ismertette: a geopark területén több fontos helyszín rendelkezik már az arculatba illő, szakemberek által kidolgozott táblarendszerrel, így például a füleki vár, a Boszorkány-kő tanösvény, vagy a Sámsonháza határában található földtani alapszelvény és geológiai bemutatóhely. Az utolsó, szlovák, magyar és angol nyelvű táblákat a somoskői várhoz és bazaltömléshez, valamint a macskalyuki bányát bemutató tanösvényekhez helyezik ki, mindkét tanösvény a szlovákiai határtelepülésről, Sátorosbányáról indul.


Mint az ügyvezető elmondta: az 1954-ben védetté nyilvánított Somoskői Nemzeti Természeti Rezervátum 1,6 kilométeres, 106 méter szintkülönbségű tanösvényén nyolc állomás újult meg. A látogatók észak felé gyalogolhatnak végig a 2,5 kilométeres, 100 méter szintkülönbségű, a bazaltbányászatnak is emléket állító macskalyuki tanösvényen. A dél-szlovákiai és észak-magyarországi területen húzódó Novohrad-Nógrád Geopark 2010 márciusában nyerte el az Európai Geopark tagsági címet, ezzel Magyarország és Szlovákia első, nemzetközileg is elismert geoparkjává vált.


A geoparkban a földtudományi értékek bemutatására építve, és bemutatva a régészeti, néprajzi, kulturális és történelmi értékek kínálatát, a térség gazdasági felemelkedését szolgáló környezetbarát turizmus valósítható meg. A geoparknak 63 Nógrád megyei és 28 szlovákiai település a tagja.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-04-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite