2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedAz üzemanyag árak emelkedése miatt 5% fölé emelkedhet az infláció

Az üzemanyag árak emelkedése miatt 5% fölé emelkedhet az infláció


A januári infláció várhatóan 5,1-5,2 százalék lesz a üzemanyagárak most bejelentett emelése miatt, és 2012-ben az átlagos infláció 5 százalék körül alakulhat - állítják az MTI által hétfőn megkérdezett elemzők.

százalék01


Emeli bruttó 10-10 forinttal a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., az emeléssel a benzin átlagára 422-424 forintra, a gázolajé pedig 443 forintra nő. Az üzemanyagok jövedéki adójának, és áfájának növelése mellett, beszámítva a szerdától érvényes áremelést, a januári 12 havi infláció 5,2 százalékra ugorhat fel a tavaly decemberre várható 4,2 százalékról - mondta Jobbágy Sándor. A CIB Bank elemzője hozzátette, hogy a két héttel korábbihoz képest a forint árfolyama 5,3 százalékkal gyengült, ami nagymértékben befolyásolta az üzemanyagárak drágulását.


Jobbágy Sándor úgy véli, hogy a magas üzemanyagárakra egész évben fel kell készülni, mivel az euró/forint árfolyamban jelentős forinterősödésre nem lehet számítani, ráadásul az olajárak a geopolitikai bizonytalanság miatt felfelé mutató kockázatot jelentenek. Ugyanakkor a hazai inflációt a korlátos kereslet tarthatja kordában, legalábbis azokban az ágazatokban ahol éles a verseny, a ami kevésbé hat a távközlésben vagy a közüzemi díjaknál. Mindezt figyelembe véve 5 százalék körüli átlagos inflációt prognosztizál a CIB 2012-re - tette hozzá.


Az üzemanyagok közvetlen súlya az inflációs kosárban 5 százalék, a közvetett hatás nyilván ennél nagyobb és számításba kell venni a januári inflációnál, hogy a KSH január 20-án zárja le az árfigyelést, így a mostani áremelés 40 százaléka "lóg bele a januári inflációba" - magyarázta Forián Szabó Gergely. A Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója 5,1 százalékos januári inflációt vár az általa becsült decemberi 4,3 százalék után. (A Bloomberg által számított decemberi elemzői konszenzus 4,4 százalékos 12 havi inflációt jelez, a KSH pénteken közli a hivatalos decemberi, illetve 2011. évi átlagos inflációs mutatót.)


Mindkét elemző emlékeztetett arra, hogy 2011 januárban az infláció havi emelkedése 0,7 százalék volt a 12 havi pedig 4,0 százalék, mivel ekkor estek ki a korábbi jövedéki adóemelések,s nagyrészt ezzel magyarázható, hogy 2010 decemberében még 4,7 százalékos év/éves inflációt jelzett a KSH. Iparági elemzők szerint az alapanyagok drágulása és a forint gyengülése, akár még a 10 forintos emelést is meghaladó drágulást is indokoltak volna.


A Brent típusú kőolaj jegyzésára 3,9 százalékkal nőtt az ellátást érintő bizonytalanság miatt, amelynek oka az Irán körüli fokozódó feszültségek valamint az iráni olajkivitellel szembeni esetleges európai embargó növekvő kockázata. A Motorbenzin jegyzésára 3,5 százalékkal nőtt, többek között az európai Petroplus finomító-csoport pénzügyi zavara miatt, ami a vállalat finomítói kapacitásainak jelentős mértékű csökkenésével járt, szűkösebbé téve a termék piacát. A motorikus gázolaj jegyzésára 4,6 százalékkal emelkedett, a lecsökkent európai finomítói kapacitások, valamint az alacsony európai készletszintek miatt. Ehhez járul még, hogy a forint árfolyama az IMF tárgyalások körüli bizonytalanság miatt 5,3 százalékkal gyengült a dollárral szemben - mondták elemzők.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite