2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedAz üzleti világ a közkiadások csökkentését javasolja

Az üzleti világ a közkiadások csökkentését javasolja


számolĂłgĂ©pTízből hét üzleti döntéshozó a közkiadások csökkentését javasolja az államadósságok mérséklésére a KPMG nemzetközi felmérése szerint, az adóemelést csak a megkérdezettek 1 százaléka támogatja.


A felmérésben résztvevők 72 százaléka szerint súlyos problémát jelent országuk államadósságának jelenlegi szintje, 43 százalékukat ez kifejezetten aggasztja. Az államadósság mérséklése a többség szerint a közkiadások mértékének jelentős csökkentésével érhető csak el. A megkérdezett európai üzletemberek 77 százaléka, az amerikaiak 69 százaléka, míg az ázsiai válaszadók 54 százaléka szerint ez lehet a megoldás a jelenlegi problémákra.
A KPMG nemzetközi felmérése 26 ország 538 felső szintű üzleti döntéshozójának bevonásával készült a közelmúltban. A tanulmány arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen eszközök állnak a kormányok rendelkezésére az államadósságok mérséklésére, illetve ezen eszközök milyen támogatottsággal bírnak az üzleti élet képviselői körében Európában, Amerikában, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térség országaiban.
Arra a kérdésre, hogy a közkiadások mely területén lenne a költségek lefaragására leginkább szükség, a válaszadók körében a legnépszerűbb megoldási javaslat a köztisztviselői fizetések mérséklése volt. A megkérdezettek 53 százaléka választotta ezt a lehetőséget. Ezt követi 47 százalékkal a védelmi kiadások csökkentése, majd 34 százalékkal a szociális kiadások területe. A köztisztviselői fizetések csökkentését támogatók és ellenzők aránya országonkénti lebontásban igen változatos képet mutat. Írországban 100 százalékos támogatottsággal bír e javaslat, Franciaországban viszont csak a válaszadók 12 százaléka döntene emellett.
A felmérés eredményét ismertető közlemény szerint nem okozott meglepetést, hogy a megkérdezett üzleti döntéshozók körében az adózás területe nem volt túl népszerű. A válaszadók csupán 1 százaléka vélekedett úgy, hogy kormányaik az adók mértékének emelésével talán képesek kezelni az államadósság problémáját. A felmérés szerint ugyanakkor a válaszadók 19 százaléka elfogadhatónak tartaná ezt a lehetőséget, de csakis abban az esetben, ha az adóemelés kizárólag az adósság jelenlegi szintjének csökkentését szolgálja, és nem része az általános adózásnak. Az adóemelést legnagyobb számban az Egyesült Királyságban és Japánban támogatnák, 65 illetve 60 százalékban, míg a legkevésbé Hollandiában, Olaszországban, Lengyelországban, Oroszországban és Szlovákiában lenne népszerű ez az intézkedési forma.
A KPMG szerint a nemzetközi kutatásába bevont 538 felső szintű üzleti döntéshozó álláspontja, az általuk képviselt cégek méreteinél fogva, hitelesen tükrözi a mérvadó és politikától független gazdasági szféra véleményét a kívánatos adópolitikáról.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite