2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
ItthonBajnai arra kéri a magyar polgárokat, hogy néma főhajtással emlékezzenek meg a lengyel légika

Bajnai arra kéri a magyar polgárokat, hogy néma főhajtással emlékezzenek meg a lengyel légikatasztrófa áldozatairól


gyertyákA kormány nevében Bajnai Gordon miniszterelnök arra kéri a magyar polgárokat, hogy aki teheti, a lengyelországihoz hasonló módon, vasárnap déli 12 órakor kétperces néma főhajtással emlékezzen a szombati repülőgép-szerencsétlenség áldozataira - tájékoztatta a kormányszóvivői iroda az MTI-t.


A közlemény szerint Bajnai Gordon kormányfő gyásztáviratot küldött lengyel kollégájának, Donald Tusk miniszterelnöknek és az elhunyt lengyel államfő fivérének.
A magyar miniszterelnök levelében úgy fogalmazott: "A tragédia a magyar kormány minden tagját és az egész magyar társadalmat is mélyen megrendítette. A magyar-lengyel barátság okán e veszteség különösen érzékenyen érinti hazánkat. Az elhunytak iránti őszinte főhajtással kívánok e nehéz helyzetben lelkierőt a gyász elviseléséhez."


Oroszországban helyi idő szerint szombaton kora reggel lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép, az illetékes orosz hatóságok közlése szerint nincsenek túlélői a szerencsétlenségnek.
Az elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is. A gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, továbbá számos más állami és kormányzati tisztviselő. Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére.

2010-04-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite