2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonBajnaiék kiakadtak Rogán parlamenti beszédén

Haza és Haladás Egyesület: a kormány politikai ellenfelei lejáratására használja az államadósság problémáját


A Haza és Haladás Egyesület - amelynek elnöke Bajnai Gordon - keddi közleménye szerint Rogán Antal a keddi parlamenti vitanapon "leegyszerűsítő módon és lejárató szándékkal" vádolta meg a Bajnai-kormányt az államadósság növelésével. A Fidesz frakcióvezetőjének állításával szemben azonban éppen a válságkezelő kormány állította meg 2010-re az államadósság GDP-arányos növekedését.

bajnai1023

Bajnai Gordon


A közlemény szerint a jelenlegi kormány fenntarthatatlan - és egyszeri bevételt hozó - költségvetési intézkedéseivel úgy öli meg a gazdasági növekedés esélyét, hogy közben semmit sem tesz az államadósság hosszú távú csökkentése érdekében. A Bajnai Gordon vezetett egyesület szerint 2001 és 2007 között mind a költségvetési kiadások, mind pedig a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban fenntarthatatlan helyzet alakult ki és ez a két dolog együttesen okozta azt, hogy Magyarország a 70 százalékot meghaladó államadóssággal érkezett a világgazdasági válság középső szakaszába. Az akkori kormányok komoly strukturális átalakításokba kezdtek a költségvetés fenntarthatóságának megteremtése érdekében.


A GDP-arányos államadósság 2007 végétől 2010 elejéig 66 százalékról 80 százalékra nőtt, amit négy főbb tényező okozott: a GDP visszaesése; az IMF-hitelből lehívott, a jegybankban elhelyezett tartalék, amely a nettó adósságot nem növelte; a forint leértékelődése; valamint a lejáró, megújított hitelek kamatterhe, valamint - például - az önkormányzati eladósodás. Így tehát a közlemény szerint Rogán Antal polgármesterként az V. kerületet "tette az ország legeladósodottabb önkormányzatává, így a maga területén éppen azt csinálta, amit most másokon számon kér".


A Haza és Haladás Egyesült úgy véli: szemben a Fidesz populista szólamaival Magyarország 2009-2010-ben megállította az eladósodás ütemét. A fájdalmas, de gyors és fenntartható eszközöket használó válságkezelés hatására az ország kijött a válságból, növekedési pályára állt. Szerintük nem jó kormányzás az a gyakorlat, amely az emberek megtakarításainak az elkobzásával csökkenti az államadósságot. "Mivel a Fidesz gyáva ahhoz, hogy ezt őszintén elmondja a magyar polgároknak, és képtelen arra, hogy tisztességes gazdaságpolitikával helyreállítsa az ország - általa szétvert - nemzetközi hitelképességét és megbízhatóságát, folyamatosan politikai ellenfelei lejáratására használja az államadósság problémáját" - áll a közleményben.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24


A témához kapcsolódó cikkeink:


Rogán: Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai is felelős az államadósságért>>>

 

2012-11-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite