2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonBajnaiék már nem esnek át vagyonosodási vizsgálaton

Bajnaiék már nem esnek át vagyonosodási vizsgálaton


bajnai012008-ban alkották meg azokat a paragrafusokat, miszerint a leköszönő kormánytagoknak vagyonosodási vizsgálaton kellene átesniük. Csakhogy az végrehajthatatlan, az eljárás lefolytatására ugyanis a számvevők lennének hivatottak, akik viszont az adóbevallást nem, csak a vagyonnyilatkozatokat vizsgálhatnák. Márpedig a két dokumentum gyakran köszönőviszonyban sincs egymással.


Bár az Országgyűlés két évvel ezelőtt felkérte az akkori kabinetet egy olyan végrehajtható törvény kimunkálására, amely elrendeli a leköszönő kormánytagok vagyonosodási vizsgálatát, a jogszabály sem a Gyurcsány-, sem a Bajnai-érában nem készült el - írja a Magyar Nemzet.


A napilap szerint míg az elmúlt három évben több mint húszezer ember ellen indított vagyonosodási vizsgálatot az adóhatóság, a most távozó miniszterek és a miniszterelnök megússza az efféle ellenőrzést.
Az Országgyűlés 2008 márciusában fogadta el azt a jogszabályt, amely egyebek mellett kimondja, hogy az Állami Számvevőszék köteles az államtitkárok, a kormánytagok és a miniszterelnök, valamint a velük egy háztartásban élő hozzátartozók vagyongyarapodását megvizsgálni. A paragrafus rögzítette azt is, hogy az ellenőrzéseket a tisztség megszűnése után haladéktalanul meg kell indítani.


A lap azt írta: az ÁSZ szerint a törvény végrehajthatatlan. Somogyvári István, az ÁSZ egyik főtitkárhelyettese a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: a számvevőszék nem folytathat le az adózás rendjéről szóló törvény szerinti vagyonosodási vizsgálatot, adóhiányt nem állapíthat meg, szankciókat nem szabhat ki. A számvevőszék ugyanis nem hatóság, döntéseit sem a bíróságon, sem máshol nem támadhatják meg. Ráadásul az ÁSZ nem is kérheti be az adóbevallásokat, csupán a vagyonnyilatkozatokhoz férhet hozzá, ám a két dokumentum között jelentős különbség van.


A Magyar Nemzet Sereg Andrásra, az Alkotmánybíróság sajtófőnökére hivatkozva arról is beszámolt, hogy a testület egy hónapon belül eldönti, hogy a vagyonosodási vizsgálatokról szóló jogszabályok megfelelnek-e az alkotmánynak. A vagyonosodási vizsgálatok ügyét Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vitte a grémium elé.


Forrás: Magyar Nemzet/Nógrád24.hu

2010-05-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite