2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBajnai Gordon Nógrád megyében

Bajnai Gordon: a kormány visszaélt a kétharmaddal


Magyarország többsége 2010-ben a radikális változásra szavazott, a kormány azonban visszaélt a történelmi lehetőséggel - mondta Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke a Nógrád megyei Szécsényben egy civil fórumon pénteken.

Bajnai Gordon003

Bajnai Gordon


Kifejtette, a többség 2013-ban azért adott kétharmados többséget a jelenlegi kormánynak, mert elege volt a veszekedésből, a korrupcióból, a félbemaradt reformokból és a rossz kompromisszumokból. Bajnai Gordon hozzátette: a kormány rossz változásokat hozott az ország életébe, ezért most Magyarországon megint nagyon sokan nem találnak maguknak politikai pártot, támogatandó erőt, mert továbbra is azt a változást keresik, amelyet 2010-ben reméltek, és amelynek az ellenkezőjét kapták.


A volt kormányfő azt mondta: Magyarországnak le kell zárnia ezt a nagyon nehéz korszakot, mert a kormány ellenségkereső, megosztó politikája lejjebb viszi az országot a lejtőn. Szükség van egy "erős középre" - tette hozzá -, amely kizárja a szélsőségeket, megegyezik az alapvető haladási irányban, kibékül egymással, betemeti azokat az árkokat, amelyek Magyarországot ma kettéválasztják. "Ha ez megvan, akkor végre eljöhet megint a jó kormányzás. Az a kormányzás, ami a mindenáron való politikai hatalmi harc helyett a szakértelmet, a szakszerűséget, a négyéves programon messze túl gondolkodó hosszú távú programokat visszahelyezi a maga helyére, és Magyarország végre el tud indulni egy helyes irányba" - mondta.


Bajnai Gordontól megkérdezték a fórumon, mit javasolna a továbbtanulás, pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Azt - válaszolta -, hogy tanuljanak és járják a világot, de jöjjenek vissza, és segítsenek normális országot csinálni, mert "a válságok után újra kinyílik a lehetőség". ovábbi kérdésekre azt is tanácsolta, hogy a fiatalok foglalkozzanak politikával, de ne kezdjék ott a pályát, mert nagy baj, ha olyanok irányítják az országot, akik nem dolgoztak legalább 10-15 évet a valós életben.


A Fidesz-kormány leváltásával, a baloldali összefogással kapcsolatban a következő sorrendet nevezte helyesnek: először meg kell állapodni az alkotmányosság kérdésében, garanciákat kell adni a választóknak, hogy nem követik el újra a régi hibákat, eközben konzultálni kell a programokról civilekkel, érintettekkel, "mert nem engedheti meg az ország még egyszer, hogy hamis, üres ígéretekkel vagy program nélkül lehessen választásnak nekimenni", majd valamikor a nyáron meg kell kötniük a kompromisszumokat azoknak, akik kormányozni akarnak egymással, és ennek alapján ősszel már közös fellépéssel kell elindulni a választások felé.


Bajnai Gordon természetesnek nevezte, hogy vannak személyi, szervezeti ambíciók, helyezkedés, de "egy fontos kérdés van, ami nagyon élesen fog felvetődni nyáron vagy ősszel: kik azok az ellenzéki szereplők közül, akik azt gondolják, hogy az Orbán-rezsim legyőzése mindent megelőző fontos cél (...) és kik azok, akik esetleg úgy gondolják, hogy nem baj, ha nem győzzük le, az a fontos, hogy mi nagy ellenzéki párt legyünk, vagy erősödjünk, vagy XY magas pozícióban legyen".


A volt kormányfő a rendezvényen úgy fogalmazott: "mindegy, hogy csűrik-csavarják a jogszabályokat, meg fogjuk találni a jogi módját, hogy lehessen ránk szavazni, és le fogjuk őket váltani 2014-ben".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-01-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite