2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonBajnai: nyugodt és tiszta lelkiismerettel adom át az új miniszterelnöknek a hivatalt

Bajnai: nyugodt és tiszta lelkiismerettel adom át az új miniszterelnöknek a hivatalt


bajnai01Bajnai Gordon szerint a válságkezelő kormányon sok minden számon kérhető, felelős a forint árfolyamának alakulásáért, a nemzetközi bizalom visszatértéért, a gazdasági és politikai válság jó, vagy kevésbé jó kezeléséért, és sok minden másért, de nem tehető felelőssé a mások ígéreteiért.


A kormányfő a parlament alakuló ülésén elmondott beszédében úgy fogalmazott: nyugodt és tiszta lelkiismerettel adja át néhány nap múlva hivatalát az új miniszterelnöknek.
Emlékeztetett arra, alig egy éve három ígéretet tettek Magyarország polgárainak: visszafordítják az országot a gazdasági összeomlással fenyegető útról, megteremtik a gazdaság tartós növekedésének alapjait, és egyben tartják a társadalom stabilitását biztosító nagy rendszereket. "A magyar polgárok megértése, türelme és kitartása előtt ismét fejet hajtva mondhatom: amire vállalkoztunk, elvégeztük" - jelentette ki. Hozzáfűzte: ennél is többet tettek, mert stabil költségvetést, növekedési pályán lévő gazdaságot adnak át utóduknak.


Bajnai Gordon azt mondta, felelősségvállalásuk nagy politikai árat követelt a jelenben, de komoly befektetés a jövőbe. A világszerte még ma is tomboló gazdasági válság hatására egyre több országban kényszerítődik ki a józan, felelős politizálás, a pártérdekeket a közérdek mögé szorítani merő kormányzás gyakorlata - vélekedett. Kijelentette: egy éve vészhelyzet fenyegetett, de ma már nem. Álláspontja szerint a vészhelyzettel való riogatás ráadásul önmagában is veszélyes, mert "aki az ördögöt festi a falra, annak meg is fog jelenni".

Szavai szerint Magyarország túl van a közvetlen életveszélyen, az életmentő műtét után állapota stabil, a rehabilitáció első eredményei látszanak, de a teljes gyógyuláshoz még sok és kitartó munkára van szükség. A válság tanulsága - mint mondta -, hogy a tartós egészséghez az országnak is életmódváltásra van szüksége. "Változásra van tehát szükség, olyan nagyra, amilyenre lehetőséget ad a nagy támogatottság, a nagy többség" - közölte.

Bajnai Gordon úgy látja: a kiindulópont megfelelő ezekhez a változásokhoz, amelyekhez kétezer milliárd forint a mozgástér a következő négy évre. Hangsúlyozta azt is: minden párt és minden választó tisztában lehetett Magyarország minden lehetőségével és minden kockázatával. Mint mondta, ugyanilyen tiszta, világos és átlátható viszonyokat teremtenek a kormányzati átadás-átvétel teljes folyamatában és az elmúlt 20 évben nem készült még olyan részletes, átlátható, olyan előkészített átadás-átvételi leltár a magyar választások történetében, mint idén. A dokumentumok az interneten is elérhetőek.

"Minden feltétel adott ahhoz, hogy az új kormány a lehető legrövidebb időn belül, a lehető legtöbb információ birtokában hozzákezdjen a felelős kormányzáshoz" - szögezte le.

Bajnai Gordon azt mondta: miniszterelnökként a válsággal akart megmérkőzni, nem egyik, vagy másik politikai erővel és kormánya történelmi küldetéstudat helyett "csak" a hétköznapokkal volt elfoglalva, igaz, nemcsak a jelen, hanem a jövő hétköznapjaival is. Pártoskodás helyett a jó kormányzás ókori, mégis korszerű eszméjében hittünk és hiszünk, amelynek lényege az, hogy minden körülmények között a közérdek szolgálatát igyekeztünk a részérdekek elé helyezni - mondta.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "mi mindannyian, a magyarok közösségének tagjai abban vagyunk érdekeltek, annak szurkolunk, hogy önök ebben sikeresek legyenek". Zárásul Bajnai Gordon jó munkát kívánt az új parlamentnek és az új kormánynak.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite