2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonBajnai Obamával vacsorázik

Bajnai Obamával vacsorázik


Bajnai Gordon2Bajnai Gordon kormányfő Barack Obama amerikai elnök meghívására csütörtökön Prágába utazik, ahol részt vesz a közép-kelet-európai miniszterelnökök és államfők munkavacsoráján.


Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek szombaton elmondta: a témák között szerepel a NATO jelene és jövője, az afganisztáni illetve az iráni helyzet értékelése, valamint Európa biztonságpolitikai kérdéseinek megvitatása.


Hozzátette: a vacsorán 11 ország képviselője vesz részt, a V4-ek mellett Észtország, Litvánia, Lettország, Szlovénia, Horvátország, Románia és Bulgária kapott meghívást.
A washingtoni Fehér Ház pénteken erősítette a vacsoráról szóló sajtójelentéseket.
Robert Gibbs szóvivő azt közölte: Obama 11 állam vezetőjével közösen fogyaszt el vacsorát a cseh fővárosban azután, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel április 8-án aláírja a hadászati fegyverrendszerek csökkentését célzó új START-szerződést. A Fehér Ház nem részletezte, hogy Obama mely országok vezetőivel találkozik, de azt közölte, NATO-szövetségesekről van szó.


Az amerikai elnök csütörtök reggel érkezik Prágába, ünnepélyesen aláírja Medvegyevvel a dokumentumot, majd közös ebéden vesz részt az orosz elnökkel és Václav Klaus cseh államfővel. Az orosz elnökkel négyszemközti találkozó is szerepel Obama programjában. Pénteken, Washingtonba való visszatérése előtt közös sajtótájékoztatót tart a cseh elnökkel és Jan Fischer miniszterelnökkel.

2010-04-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite