2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
ItthonBajnai: Orbán Viktor beismerte kormánya bukását a tények mezején

Bajnai: Orbán Viktor beismerte kormánya bukását a tények mezején


Bajnai Gordon szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában beismerte, hogy a kormánya "elbukott a tények mezején".

Bajnai Gordon2


Az Együtt-PM szövetség vezetője a hét eseményeit értékelő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor kijelentésével, amely szerint a magyar választópolgároknak fontosabb a remény, mint a tény, a kormányfő elismerte, hogy ma nincs olyan lényeges tény, szám Magyarországon, amely szerint az ország jobban teljesít, mint korábban vagy mint a versenytársai. "Nincs olyan szelete a valóságnak, amely azt igazolná a választók számára, hogy az Orbán-kormánynak maradnia kell" - tette hozzá.


Bajnai Gordon azt mondta: az adósság magasabb, a munkanélküliség a válság mélypontja kori szinten van, a forint gyengébb, devizahitelesből háromszor-négyszer annyi van, mint három évvel ezelőtt, a növekedés megállt, az elszegényedés drámai sebességgel nő, az ország szakad kétfelé, az ország harmadik része elmenekül - mintegy félmillió magyar fiatal van már külföldön -, az egyetemre felvettek száma drámaian zuhan.


Bajnai Gordon szerint Orbán Viktor a kijelentésével azt is beismerte, hogy nem marad más neki a választási kampányban, mint ígérgetni. Ezt hívja ő reménynek - mondta. "Orbán Viktornak nem kizárólagos, de meghatározó személyes felelőssége van abban, hogy az elmúlt tíz évben Magyarország az ígéret földjéből az ígérgetések országa lett" - fogalmazott a volt kormányfő.
Kijelentette: "reménytelenség, létbizonytalanság és félelem; ez a három dolog jellemzi ma Magyarországot".


Bajnai Gordon szerint reményre "egyébként tényleg szüksége van Magyarországnak". A remény a változásban van, a remény a 2014-es kormányváltásban van. Ezt fogjuk elhozni - jelentette ki, majd hozzátette: Magyarországnak felelős, jó kormányzásra van szüksége és tényeken alapuló, higgadt gondolkodásra.


A tények azt mutatják, hogy Orbán Viktor nem mer szembenézni a valósággal sem - mondta. Nemcsak a gazdaság rossz számaival, hanem saját választóval sem mer szembenézni. Orbán Viktor megfutamodott a bajaiak elől, nem mert odamenni, mert "annyi disznóság" derült ki a fideszes jelöltről, hogy már ő maga sem merte felvállalni. Azt várja, hogy a bajaik vállalják fel - tette hozzá a volt kormányfő.


Bajnai Gordon a kormányra kerülésük esetén bevezetendő, a fiatalokat segítő intézkedésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a pályakezdési garancia - amelyet két és fél év alatt futtatnának fel -, egy adott időszakban mintegy 100 ezer harminc év alatti, hat hónapnál hosszabb ideig munkanélküli fiatalt érintene, és a programhoz szükséges pénzt döntően uniós forrásból biztosítanának.


Elmondta, ez nem közmunkaprogram lenne, hanem vállalkozókkal egyeznének meg arról, hogy a kormány legalább hat hónapig kifizetné a munkába álló fiatal bérköltségét, a fél év leteltével pedig igénybe vehetik azokat a járulékkedvezményeket, amelyek a fiatalok munkába állását segíti.


Szintén uniós források igénybevételével olyan képzéseket indítanának, amelyek után a megszerzett szaktudással munkát szerezhetnének - közölte Bajnai Gordon.
Szavai szerint a két program 75 milliárd forintba kerülne.


Bajnai Gordon szólt még a 35 év alatti vállalkozók támogatásáról valamint az "új telepes programról", amelynek lényege, hogy a fiatal diplomásoknak, akik az elnéptelenedett térségekbe vissza- vagy beköltöznének, két éven keresztül támogatásit biztosítanának.


Kérdésekre válaszolva azt mondta, az energiaszektorban a magyar kormány nem szabályozni akar, hanem államosítani. "Orbán Viktor tartós veszteségbe küldte az energiaszolgáltató cégeket, majd most az államosítással beismeri, hogy ez így fenntarthatatlan, és a veszteséget az adófizetőkkel akarja megfizettetni" - fogalmazott Bajnai Gordon. A rezsiátverés fenntarthatatlan, Orbán Viktor lényegében beismerte, hogy a választások után, ha ők maradnának kormányon, akkor Magyarországon "rezsiadót fognak bevezetni" tette hozzá.


Bajnai Gordon ugyanakkor üdvözölte, hogy szociálistűzifa-programot indít a kormány. Közölte, az erre vonatkozó saját javaslatukat már idén tavasszal közzétették.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-09-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite