2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonMeghallgatta az ügyészség Bajnait a Sukoró-ügyben

Meghallgatta az ügyészség Bajnait a Sukoró-ügyben


Bajnai GordonBajnai Gordon kormányfőt is meghallgatta az ügyészség a sukorói telekcsere ügyében szerdán - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő. 2009-ben pattant ki botrány a Velencei-tó partjára tervezett kaszinó és üdülőkomplexum miatt, mert a befektető olyan telekcserével szerezte meg az építkezéshez szükséges ingatlant, amely az állam számára előnytelen volt. Szollár szerdán dicsérte magát a sukorói projektet, amely szerint munkahelyek ezreit teremtette volna a térségben.


Tanúként hallgatta meg Bajnai Gordon miniszterelnököt a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán a Sukoró-ügyben. Szollár Domokos kormányszóvivő szerda este elmondta: a kormányfő szerdán tanúként a főügyész megkeresésére részletesen válaszolt a kérdésekre a Sukoróra tervezett, és azóta meghiúsult turisztikai beruházással kapcsolatban.


A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly nyáron a miniszterelnök kezdeményezésére belső vizsgálatot indított a telekcsere ügyében, amelynek végén a Pénzügyminisztérium az eredeti állapot visszaállítását kezdeményezte. Szollár elmonda, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által indított bírósági eljárás jelenleg is folyamatban van annak megállapítására, hogy a tervezett beruházás helyszínéül szolgáló területek cseréje szabályos volt-e. A kormány, ahogyan eddig, továbbra is minden segítséget megad az ügyben eljáró hatóságok támogatására - jelentette ki.


Szollár szerint a kormány továbbra is kiemelt feladatának tekinti minden olyan, szabályosan megvalósuló beruházás támogatását, amely munkahelyeket teremt Magyarországon, és amely révén csökkenhet a munkanélküliség. Az eredetileg Sukoróra tervezett turisztikai beruházás közvetlenül mintegy 2500, közvetetten pedig még sok ezer munkahelyet teremthet, körülbelül egymilliárd dollárnyi beruházással - tette hozzá.


A kormányszóvivő felidézte: Bajnai Gordon 2009. június 5-én kért vizsgálatot a földcserével kapcsolatban, mert egy vád szerint a beruházó aránytalan földcserével jutott a sukorói területhez egy másik terület helyett. A kormányfő azt kérte Oszkó Péter pénzügyminisztertől, hogy indítson vizsgálatot az MNV-nél, hogy igazak-e a vádak. A vizsgálat eredményeként és egy ÁSZ-jelentés alapján a pénzügyminiszter kezdeményezte, hogy az érintett ingatlanokra vonatkozó cserét tegyék semmissé, állítsák vissza az eredeti állapotot.


Az MNV november 20-án jelentette be: azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a sukorói szerződés érvénytelenségét, és állítsa helyre a szerződés megkötése előtti eredeti állapot. Október 5-én a parlamentben Bajnai a támogatásáról biztosította egy, az ügyet kivizsgálni hivatott parlamenti vizsgálóbizottság felállítását - közölte a kormányszóvivő.
A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a sukorói és az albertirsai, valamint pilisi ingatlanok cseréje miatt. A sukorói telekcseréről és a vizsgálatokról bővebben itt olvashat.

2010-03-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite