2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBalassagyarmat: Gimnáziumi képzés nélkül működnek tovább

Balassagyarmat: Gimnáziumi képzés nélkül működnek tovább


Bár a folyamat nem mostanság kezdődött, mégis most kapott országos sajtónyilvánosságot a KLIK-től a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz működtetésbe adott, gimnáziumi képzéssel is rendelkező középiskolák sorsa.

balassagyarmatfoter

Mint azt a HVG megírta: „országszerte harminckét gimnáziumot ítélt korábban halálra a kormány azzal, hogy felmenő rendszerben már nem indíthatnak több osztályt." A megjelent összeállítás szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium döntései megyénkben két balassagyarmati intézményt: a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközép-iskolát, valamint a Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolát érintik.

Mivel a szakképzési centrumok a jogszabályok miatt nem láthatnak el gimnáziumi feladatot, a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó gimnáziumokat csak a szakképzési törvény módosításával lehetne megmenteni - írják. A balassagyarmati iskolák esetében azonban nem „tisztán" gimnáziumokról van szó, ezért a bezárás ezen esetekben nem is merült fel.

A Szent-Györgyiben kérdésünkre jelezték: a „profiltisztítás" okán már ebben a tanévben sem indíthattak gimnáziumi képzést, de ez a többi elérhető képzési formát és az intézmény létének kérdését tudomásuk szerint nem érinti. A Mikszáthnál megtudtuk: szintén nem indulhatott idén gimnáziumi képzés, bár itt nappali tagozaton ez korábban is csak felnőttoktatás keretében „esti gimnáziumként" volt elérhető.

Az intézmények gimnáziumi képzéseiben részt vevő diákok tanulmányaikat mindkét helyszínen befejezhetik, de újabb gimnáziumi osztályok a jövőben sem indulnak ezen iskolákban. Az intézmények a következő tanévtől ún. szakgimnáziumokként működnek majd tovább.

 

Forrás: radiofocus.hu/NOGRAD24

 

 

2015-11-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite