2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBalassagyarmat győzelemre áll Rogánnal szemben

Balassagyarmat győzelemre áll Rogánnal szemben

Minden jel arra mutat, hogy Balassagyarmat legyőzi Salgótarjánt - Rogán Antal ellenében. A Nógrád megyei fideszesek elvitték a közgyűlést a megyeszékhelyről, ezután más fideszesek törvényben rögzítették volna, hogy maradni kellene Salgótarjánban, de most ez az ötlet áll vesztésre - írja a HVG

balassagyarmatfoter

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője és hat Fidesz-KDNP-s képviselőtársa múlt héten kezdeményezte az önkormányzati törvény módosítását egyebek mellett azért, hogy rögzítsék: megyei önkormányzatok székhelye csak megyeszékhelyen lehessen. Ezt szerintük mindenekelőtt a megyeszékhelyek történelmi, gazdasági és társadalmi jelentősége indokolja.

Megyei önkormányzati székhellyel kapcsolatos október 22-iki hír volt, hogy a Nógrád megyei önkormányzat úgy döntött, a megyeszékhelyről, Salgótarjánból Balassagyarmatra kerül át a testület székhelye.

A Nógrád megyei 2. számú, balassagyarmati központú egyéni választókerület parlamenti képviselője, a szintén fideszes Balla Mihály hétfőn benyújtott egy módosító indítványt, amellyel törölné Rogán Antalék törvényjavaslatából a megyei önkormányzatok székhelyére vonatkozó kikötést.

Indoklásában megemlítette, hogy a 2011-ben megalkotott önkormányzati törvény 2012 januárjától a megyei közgyűlések feladatkörét az eddigi intézményfenntartói szerepből stratégiaalkotó, a területfejlesztést és annak tervezését, koordinálását szolgáló funkcióvá változtatta.

A politikus hozzátette azt is, hogy "a megyei önkormányzatok legitimációját a megyeszékhelyen kívüli szavazatok biztosítják".

Így Balla Mihály szerint a megyei önkormányzatok az említett feladataikat a megyeszékhelyen kívüli településen is felelősséggel el tudják látni.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy mindez nem érintené a megyeszékhely jogi, köz- és államigazgatási státuszát.

És bármily meglepő, ezt támogatta szerdán a Rubovszky György (KDNP) vezette igazságügyi bizottság, majd csütörtökön a Gulyás Gergely fideszes országgyűlési alelnök vezette törvényalkotási bizottság is. A szavazás kedden lesz, de nemigen fordul elő, hogy a törvényalkotási bizottságot leszavazzák. Hogy a gyarmatiak mitől erősebbek, mint a minden másban mindig erős Rogán és a többiek, annak hátteréről eddig nem szivárgott ki semmi.

http://hvg.hu/itthon/20141113_Balassagyarmat_gyozelemre_all_Rogannal_sz

 

Forrás: MTI/HVG/ Nógrád24

 

 

2014-11-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite