2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBalassagyarmat ingyen ad helyet a Nógrád megyei önkormányzatnak

Balassagyarmat ingyen ad helyet a Nógrád megyei önkormányzatnak


Balassagyarmat önkormányzata egyhangúlag szavazta meg csütörtökön, hogy ingyenesen adja használatba a Nógrád megyei önkormányzat számára szükséges helyiségeket a vármegyeháza épületében.

balassagyarmatfoter

Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt történelminek nevezte a pillanatot, Lombos István MSZP-s képviselő pedig azt mondta: az október 22-ei döntés nem fogja úgy meghatározni Balassagyarmat és Nyugat-Nógrád jövőjét, mint tette az előző 65 év, de mindenképpen rehabilitáció. Arról, hogy a Nógrád megyei önkormányzat székhelyét Salgótarjánból Balassagyarmatra helyezik át, október 22-én döntött a megyei képviselők többsége

A 12 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadott városi határozat értelmében várhatóan a jövő év elején ülésezik először a megyei közgyűlés Balassagyarmaton. Akkorra készülnek el a közgyűlés és hivatala által igényelt helyiségek - tanácskozóterem, titkárság, huszonöt önálló iroda, szerverszoba, raktárak, irattár, informatikai és telefonhálózat, garázsok, parkolók - kialakításával, felújításával. Ennek költségeit Balassagyarmat önkormányzata fizeti, amely erre a célra 35 millió forintot biztosít idei költségvetésében.

A városi tulajdonban lévő, hatezer négyzetméteres, emeletes, tetőtér-beépítésű klasszicista műemléképületben 1800 négyzetméternyi területet kap a megyei közgyűlés és hivatala.

Balassagyarmat 1949-ig Nógrád megye székhelye volt, ezt a rangot 65 éve vette el tőle és adta Salgótarjánnak egy minisztertanácsi rendelet. Emiatt fogalmaznak úgy a csütörtöki határozatban, hogy a megyei közgyűlés - mint a történelmi vármegye jogutódja - székhelyének áthelyezése „elsősorban jelképes: Nyugat-Nógrádot és Balassagyarmatot a lelkekben felemelő következménye van".

Nógrád megye önkormányzata az október 22-ei alakuló ülésén úgy döntött az önkormányzati székhely áthelyezéséről, hogy fideszes képviselők szavaztak fideszes képviselők ellen, jobbikos jobbikos ellen, MSZP-s MSZP-s ellen - aszerint, ki él Balassagyarmaton vagy Salgótarjánban és a körzetükben. Az alakuló ülésen így rögtön leszavazta a többség a fideszes megyei elnököt, Skuczi Nándort, aki ellenezte az áthelyezést.

A csütörtöki balassagyarmati ülésen a megyei közgyűlést Barna János fideszes és Bablena Ferenc KDNP-s alelnök, valamint Barta László főjegyző képviselte. Medvácz Lajos polgármester mindhármukat a Civitas Fortissima - Balassagyarmat története írásban és képekben című könyvvel és a város zászlajával ajándékozta meg a szavazás után.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-10-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite