2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBalassagyarmat is ajánl fel börtön építésére területet

Balassagyarmat is ajánl fel börtön építésére területet


Balassagyarmat önkormányzata - több más városhoz hasonlóan - börtön építésére alkalmas területet ajánl fel a Belügyminisztérium felhívására; a nyugat-nógrádi város a túlzsúfolt fegyház és börtönt váltaná ki a beruházással - tájékoztatta az MTI-t hétfőn az alpolgármester.

balassagyarmatfoter


Csach Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta: a pályázat beadásáról szóló javaslatot egyhangúlag támogatta a képviselő-testület; Balassagyarmaton minden politikai szervezet és a lakosság is támogatja a börtönépítést. Hozzátette: a városvezetés, politikai irányultságtól függetlenül, 2002 óta foglalkozik azzal, hogy a 170 éve működő fegyház és börtönt a város szélére helyezzék át, ezért egy ezerfős intézet és a hozzá tartozó cipőgyár építésére alkalmas területet tartottak fenn a város déli részén. Ezt a területet már 2013-ban is felajánlották a kormánynak, de a javaslatot akkor elutasították.


A balassagyarmatiak tíz pontban foglalták össze azokat az érveket, amelyek "egyértelművé teszik egy új börtön Balassagyarmaton való megépítését". Ezek között van, hogy a novemberi alkotmánybírósági döntés értelmében a jelenlegi 500-550 fős fogvatartotti létszámot 320-ra kell csökkenteni, így, amennyiben nem épül új börtön, az súlyos hatással lenne a nyereséges "börtöncég", az Ipoly Cipőgyár Kft. működésére is.


Hangot adnak annak is, hogy Balassagyarmaton a legolcsóbb egy új börtön működtetése: a városban működik törvényszék és a megyei főügyészség is. Emellett nem kell külön menedzsmentet, konyhát, kiszolgáló tevékenységeket finanszírozni, mert erre minimális bővítéssel képes a jelenlegi szervezet.


Hangsúlyozzák azt is: a jelenlegi börtönépület uniós normáknak megfeleltetése 3-4 milliárdos költséget jelent, ezért mindenképpen olcsóbb a kapacitás kiváltása a most felépítendő 500 fős új börtön bővítésével. Nógrád megyéből Bátonyterenye is jelentkezett a pályázatra. Terület felajánlásáról döntött e célra korábban a Tolna megyei Dombóvár és Bátaszék önkormányzata, valamint Szolnok és Békéscsaba közgyűlése is.


A minisztérium pályázati felhívásában a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi, az észak-magyarországi és a közép-magyarországi régióban keres új börtön építésére alkalmas területet. A börtönöket 2017-ben kezdik el építeni, az intézetek 2018-ban vagy 2019-ben kezdhetik meg működésüket.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-03-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite