2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBalassagyarmat – minden harmadik elítélt munkába állt

Minden harmadik volt elítélt munkába állt a Baracskán és Balassagyarmaton szakképesítést szerzők közül


Minden harmadik volt elítélt munkába állt a Baracskán és Balassagyarmaton szakképesítést szerzők közül; az 50 fogvatartott egy komplex képzési és foglalkoztatási programban vett részt, amelyben kertfenntartónak és parkgondozónak tanultak - jelentették be a projekt lebonyolítói pénteki sajtótájékoztatójukon.

balassagyarmati börtönkápolna001

Barabás Tünde, a projekt szakmai vezetője elmondta: a reintegrációs programot az alapozta meg, hogy a börtönbe kerülőknek gyakran megszakadnak a kapcsolataik, szabadulásuk után nincs hova hazatérniük, és ebben az esetben nagy valószínűséggel válnak visszaesőkké. A képzés különlegességének azt nevezte, hogy nemcsak szakmát kaptak az elítéltek, hanem munkalehetőséghez is juthattak.

A kriminológus az MTI kérdésére kifejtette: a Pásztói Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft. 17 elítélttel kötött munkaszerződést, de rajtuk kívül többen találtak a lakóhelyükhöz közel munkát, és egy volt fogvatartott az újonnan szerzett szakmájával Ausztriában helyezkedett el.

Beszámolt arról is, hogy a képzésben résztvevők készségfejlesztő, kommunikációs, állampolgári és lakásfenntartó ismereteket is kaptak, hogy ezzel is segítsék a visszailleszkedésüket.

A Budapesti Kommunikációs Főiskola által kidolgozott, az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió támogatásával és az európai szociális alap társfinanszírozásával 114 millió forintból megvalósult programban a baracskai büntetés-végrehajtási intézetből 18-an tettek sikeres vizsgát. Szeidl Tamás, a Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézet igazgatóhelyettese elmondta: az intézetben kisebb időtartamú szabadságvesztésre ítéltek vannak, 40 százalékuk 3-5 év közötti büntetését tölti főleg lopás, csalás, sikkasztás, garázdaság, vagy testi sértés miatt.

Lelovics Zoltán, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön őrnagya arról számolt be, hogy az intézetükben szakképesítést szerző 32 elítélt 4,1-es tanulmányi átlagot ért el. Munkájuk révén a város is, valamint az intézmény udvara is szépült - tette hozzá.

Czabafy László, a Pásztói Városgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese elmondta: múlt év novemberében kötötték meg a 17 volt elítélttel a munkaszerződést, jelenleg öten dolgoznak náluk, egy volt fogvatartott pedig biztosan az alkalmazásukban marad a jövőben is. A volt fogvatartottak Pásztó 30 kilométeres körzetéből járnak be dolgozni, a közterületek, a temető, a játszóterek rendben tartásával foglalkoznak.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

 

2014-11-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite