2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBalassagyarmaton nem lesz adóemelés

Balassagyarmaton nem lesz adóemelés


BalassagyarmatMivel a lakosság nem terhelhető tovább, Balassagyarmaton ebben a ciklusban nem vetnek ki új adókat, és nem terveznek adóemeléseket sem; az önkormányzat erről gazdasági programja részeként döntött, a program egyik fő eleme az eladósodottság megszüntetése.


Csach Gábor, a Nógrád megyei város alpolgármestere az MTI-nek elmondta: nem tervezik az iparűzési adó és a magánszemélyek kommunális adójának növelését, és új adónem bevezetésével sem kívánják terhelni Balassagyarmat polgárait és vállalkozóit. A város adórendszere egyébként is egyedülállóan kedvezményes, hiszen nem vetnek ki építmény- vagy telekadót, továbbá idegenforgalmi adót sem - tette hozzá.

Mint az alpolgármester ismertette, a gazdasági program meghatározó eleme az eladósodottság megszüntetése. Balassagyarmaton az elmúlt nyolc évben 800 millió forintot meghaladó lett a költségvetési hiány, 2002 óta nem sikerült lenullázni a működésre szolgáló folyószámla-hitelállományt, sőt, 2005-ben és 2009-ben meg kellett emelni az összegét.

Csach Gábor hangsúlyozta: idén először vesznek fel működési hitelt úgy, hogy annak ciklus alatti visszafizetése biztosítható, vagyis megkezdődik az adósságállomány érzékelhető csökkenése. Kialakítják a városban a hosszú távon fenntartható intézményszerkezetet is. Három intézményt átadnak a megyei önkormányzatnak, ezzel 170 millió forintos kiadást takarítanak meg.

Olcsóbb lesz Balassagyarmaton a városüzemeltetés. Ezt úgy oldják meg, hogy városgondnokságot hoznak létre a korábbi foglalkoztatási és városüzemeltetési kft.-kből, így egy közintézménybe vonják az összes feladatot. A demográfiai helyzettel is foglalkozik a program. „Balassagyarmat számít rád!" címmel olyan komplex programot indítanak, amelyben lakástámogatással, ösztöndíjakkal, kedvezményekkel serkentik a visszatérést, a letelepedést és a gyermekvállalást.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-04-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite