2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBalassagyarmaton új emlékhelyet avatnak az 1956-os forradalom évfordulóján

Balassagyarmaton új emlékhelyet avatnak az 1956-os forradalom évfordulóján


Balassagyarmaton az 56-os Emlékbizottság 5 millió forintos támogatásával kialakított új emlékhelyet avatják fel október 23-án a Nógrád megyében elsőként megalakult Városi és Járási Ideiglenes Forradalmi Nemzeti Tanács székhelyéül szolgáló Bajcsy utcai épület oldalán - tájékoztatta az MTI-t a város alpolgármestere szerdán.

balassagyarmatvaroshaza


Csach Gábor (Fidesz) elmondta: a most létrehozott emlékhelyen 1996 óta tábla őrzi az '56-os dicső napok közigazgatási központjának emlékét, és azóta minden évben itt ünnepli a város október 23. évfordulóját.


Az alpolgármester ismertetése szerint új emléktábla létesült az 1956-os forradalom megtorlásakor börtönbüntetésre ítélt 31 balassagyarmati nevének felsorolásával. Új sztélét, sírkőszerű emlékkövet állítottak süttői márványból az eddigi közvilágítási lámpa helyén, rajta "1956 Devictus Vincit", azaz legyőzetve győztek felirattal.


A kő hátoldalán Ábel Lajos építésvezetőnek állítanak emléket, akit közbiztonsági őrizetben vertek agyon a megtorlások idején. Az emlékhely körül bazaltkő burkolatot kapott a járda, a helyet alulról világítják meg.


Csach Gábor hozzátette: az emlékhely nemcsak a közigazgatási központnak állít emléket, hanem név szerint az áldozatoknak is, ezzel személyessé téve az eseményeket. A sztélé formája utánozza az 1914-ben épült egykori Pénzügyi palota emeleti ablakdíszét, és jelképezi, hogy a forradalom idején a közigazgatás a nép közé költözött.


Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-10-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite