2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBalassagyarmaton ülésezik a Nógrád Megyei Közgyűlés a jövő héten

Balassagyarmaton ülésezik a Nógrád Megyei Közgyűlés a jövő héten


Balassagyarmaton tartja következő ülését a salgótarjáni székhelyű Nógrád Megyei Közgyűlés, amelynek székhelyét októberben a nyugat-nógrádi képviselők megpróbálták Balassagyarmatra áthelyezni. A kérdést végül a parlament rendezte törvénymódosítással.

Balassagyarmat

Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a megyei önkormányzat elnöke az MTI kérdésére elmondta: megérti, hogy Balassagyarmatnak - amely 1949-ig Nógrád megye székhelye volt - lelkileg, érzelmileg fontos ez a kérdés, egyfajta igazságtételként kezelték, ezért "az a legkevesebb, hogy gesztusokat gyakoroljunk". Egy megye van, nem osztható ketté, Balassagyarmatnak és Salgótarjánnak partnerként kell együttműködnie - fogalmazott. "Engem ez vezérel, és mindig így fogok cselekedni" - tette hozzá.

A megyei önkormányzat balassagyarmati kihelyezett ülése január 29-én lesz, a nyugat-nógrádi város emléknapján. Minden évben ezen a napon emlékeznek a megszálló csehszlovák katonaság 1919. évi kiűzésére, amely miatt a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet adományozta Balassagyarmatnak az Országgyűlés.

Balassagyarmat a megyei közgyűlés ülését - amelyen az idei költségvetésről tárgyalnak majd - befogadta az ünnepi kísérőrendezvények sorába.

Október 22-én a salgótarjáni megyeházán tartotta alakuló ülését Nógrád megye önkormányzata, amikor a szervezeti és működési szabályzat tárgyalásakor Barna János (Fidesz-KDNP) alelnök javasolta a székhely áthelyezését, majd ezt - az újonnan megválasztott elnök tiltakozása ellenére - a többség meg is szavazta. Fideszesek, szocialisták és jobbikosok is szavaztak párttársaik ellen, aszerint, hogy a megye melyik részén élnek.

A parlament végül november 18-án úgy módosította az önkormányzati törvényt, hogy az kimondja: a megyei önkormányzat székhelye a megyeszékhelyen lehet, ez pedig Nógrádban Salgótarján.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-01-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite