2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonBalhé a Szigeten: előállították a jobbikos Zagyva György Gyulát

Balhé a Szigeten: előállították a jobbikos Zagyva György Gyulát


A politikus felszólította a megjelenteket, hogy együtt próbáljanak a rendezvény helyszínére belépni, ám ez nem jött össze. A rendőrség a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről előállította Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét péntek este.

Zagyva György Gyula01


A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a képviselőt és négy másik személyt rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő. A közlemény szerint a BRFK munkatársai - ugyancsak este 8 és 10 óra között - további öt személyt is előállítottak a Sziget bejáratától; őket kábítószerrel való visszaélés megalapozott gyanúja miatt. A rendőrség közölte, az előállított személyek elszámoltatása folyamatban van.


A történtek előzménye, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által a Sziget Fesztivál főbejáratához összehívott szimpatizánsok jegy nélkül próbáltak meg bejutni a rendezvényre. Az MTI helyszíni tudósítója azt tapasztalta, hogy Zagyva György Gyula, a HVIM tiszteletbeli elnöke, a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen felszólította az embereket, hogy próbáljanak együtt bemenni a rendezvény területére. Ezt követően a mintegy 70 tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket; végül nem sikerült bejutniuk a fesztiválra.


A pénteki tüntetésen Zagyva György Gyula a résztvevők előtt elmondott beszédében azt hangoztatta, hogy annyit akartak elérni, hogy tárgyaljanak velük a Sziget főszervezői. A képviselő szerint Gerendai Károlynak, a fesztivál főszervezőjének csak "annyit kellett volna mondania, hogy kérem, fasiszta bácsik ne tüntessenek itt", de ezt nem tette meg. A demonstrálni szándékozók a beszédet követően indultak meg a főbejárat felé, ahol a Sziget biztonsági őrei feltartóztatták őket.


A HVIM ellen a fesztivál főbejáratának másik oldalán tüntetést tartott a facebookon szerveződő civilek tucatnyi csoportja. A közösségi oldalon megfogalmazottak szerint tiltakoznak a szélsőséges elveket hirdető mozgalom tevékenysége ellen, melyről a közelmúltban a Sun riporterei is beszámoltak, s mely Magyarország nemzetközi megítélését negatív irányba befolyásolja.


A HVIM-hez köthető Gyimesi Zoltán, aki már kedden is megpróbált bejutni a Szigetre, még januárban jelentett be tüntetést a magas benzinárak ellen a fesztivál feltételezett időpontjára. Eredetileg augusztus 1. és 20. közötti időszakra kérte az engedélyezést, így a demonstrációt augusztus elsején meg kellett volna kezdeni, de közben egyes - forrásmegjelölés nélküli - információk szerint módosítást kért a rendőrségtől, és a megmozdulást augusztus 9-re akarta áthelyezni.


A BRFK szóvivője akkor azt a tájékoztatást adta, hogy a Sziget fesztivál helyszíne magánterületnek minősül, így a tulajdonos, illetve a bérlő döntheti el, hogy kit és milyen feltételekkel enged be oda. "A rendőrségnek sem mérlegelési, sem döntési jogköre nincsen ebben az esetben".


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-08-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite