2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonBalhé az Új Színháznál

Balhé az Új Színháznál


Mintegy ötszáz magyar antifasiszta tüntetett az Új Színház előtt Dörner György kinevezése ellen. Az eseményt neonáci csoportok zavarták meg, amint azt korábban nyilvánosan bejelentették. A helyszínre érkeztek és a Dörnerék ellen tüntetők közé vegyültek.

balhe_ujszinhaz


A rendőrség nagy erőkkel jelent meg a helyszínen, a tüntetést és helyszínét kordonokkal zárták le. Ennek ellenére a mintegy ötszáz-ezer fővel a helyszínre érkezett ellentüntetők egy része behatolt a kordonok által lezárt területre és elvegyült a tüntetők között. Több, a tüntetést megzavaró szélsőségest állított elő a rendőrség Budapesten az Új Színháznál a Magyar Ellenállók és Antifasiszták (MEASZ) által szervezett demonstrációról szerda este.


A tüntetés kezdete után nem sokkal a helyszínre érkező ellendemonstrálók megzavarták a beszédeket, illetve megpróbáltak nagy számban bejutni a tüntetés helyszínére. A rendőrség sorfalat alkotott a tüntetők és az ellendemonstrálók között, majd elkezdte kiszorítani az Új Színház előtti területről az ellendemonstrációban részt vevőket. A rendőrök közülük több embert is megbilincseltek és elvitték.


A MEASZ tüntetésen, a Paulay Ede és a Dalszínház utca sarkán mintegy kétszáz ember van jelen, az ellendemonstrálók pedig körülbelül feleannyian lehetnek. A Opera környékén az Andrássy utat rendőrök zárták le, és a környező utcákban is sok rendőr várakozik mikrobuszokban. A MEASZ az ellen tiltakozik, hogy az Új Színház vezetését február 1-jével Dörner György vette át.


Fischer Ádám levélben tiltakozott Dörner kinevezése miatt


Levélben fordult az Európai Parlament néppárti delegációjának tagjaihoz Fischer Ádám karmester, hogy az Új Színház új igazgatójának hivatalba lépése alkalmából felhívja a figyelmet a kinevezéssel kapcsolatos problémákra. Erről a magyar művész maga számolt be szerdán Brüsszelben, Peter de Caluwével, a helyi La Monnaie operaház főigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján. A valamennyi néppárti képviselőnek elküldött levélben Fischer Ádám úgy fogalmazott, hogy "Dörner György igazgató ... háziszerzője, a magyar antiszemitizmus doyenje, Csurka István szellemében óhajtja vezetni a színházat". Ijesztőnek nevezte, hogy "a kormányzó párt kapcsolata rasszista és antiszemita csoportokkal láthatóan szorosabb, mint ahogyan a nyilvánosság számára látható, illetve vélelmezhető volt". Azt kérte a frakció tagjaitól, hogy "gyakoroljanak nyomást a Fideszre: hirdessen zéró toleranciát a szélsőjobboldallal szemben".


A karmester a magyar néppárti (Fidesz-KDNP) képviselőknek külön küldött kísérőlevélben úgy vélte, hogy "a magyarországi antiszemita tendenciákról szóló viták esetében előbb tisztázni kell a veszélyes antiszemita megnyilvánulások definícióját is". Az MTI-nek Fischer Ádám elmondta: célja nem az volt, hogy bárkit is pellengérre állítson. Leszögezte: már akkor úgy gondolná, hogy kezdeményezésével sokat elért, ha levele nyomán párbeszéd kezdődne a témáról.

 

Forrás: MTI/ATV/HÍR PORT24

Fotó: atv

 

 

2012-02-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite