2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBalla Mihály (Fidesz): megyei önkormányzati székhely ne csak megyeszékhelyen lehessen!

OGY - Balla Mihály (Fidesz): megyei önkormányzati székhely ne csak megyeszékhelyen lehessen!


A fideszes Balla Mihály azt javasolja, hogy megyeszékhelyen kívüli település is lehessen megyei önkormányzat székhelye.

balla_mihaly

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője és hat Fidesz-KDNP-s képviselőtársa múlt héten kezdeményezte az önkormányzati törvény módosítását egyebek mellett azért, hogy rögzítsék: megyei önkormányzatok székhelye csak megyeszékhelyen lehessen. Ezt szerintük mindenekelőtt a megyeszékhelyek történelmi, gazdasági és társadalmi jelentősége indokolja.

Megyei önkormányzati székhellyel kapcsolatos október 22-iki hír volt, hogy a Nógrád megyei önkormányzat úgy döntött, a megyeszékhelyről, Salgótarjánból Balassagyarmatra kerül át a testület székhelye.

A Nógrád megyei 2. számú, balassagyarmati központú egyéni választókerület parlamenti képviselője, a szintén fideszes Balla Mihály hétfőn benyújtott egy módosító indítványt, amellyel törölné Rogán Antalék törvényjavaslatából a megyei önkormányzatok székhelyére vonatkozó kikötést.

Indoklásában megemlítette, hogy a 2011-ben megalkotott önkormányzati törvény 2012 januárjától a megyei közgyűlések feladatkörét az eddigi intézményfenntartói szerepből stratégiaalkotó, a területfejlesztést és annak tervezését, koordinálását szolgáló funkcióvá változtatta.

A politikus hozzátette azt is, hogy "a megyei önkormányzatok legitimációját a megyeszékhelyen kívüli szavazatok biztosítják".

Így Balla Mihály szerint a megyei önkormányzatok az említett feladataikat a megyeszékhelyen kívüli településen is felelősséggel el tudják látni.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy mindez nem érintené a megyeszékhely jogi, köz- és államigazgatási státuszát.

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-11-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite