2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonBalog: én csökkenteni akartam, Orbán viszont növelte az államtitkárságok számát

Balog: én csökkenteni akartam, Orbán viszont növelte az államtitkárságok számát


Az emberi erőforrások új minisztere azt kérte Orbán Viktor kormányfőtől, csökkentse a tárcájához tartozó államtitkárságok számát, a miniszterelnök viszont éppen ellenkezőleg döntött, és megnövelte.

Balog Zoltan

"Azt kértem miniszterelnök úrtól, inkább csökkentsük az államtitkárságok számát, de erre ő válaszként növelte, éppen annyival, amennyivel kértem, hogy csökkentse, tehát kettő államtitkárság érkezett a minisztériumba, a társadalmi felzárkózás ügye, valamint az egyházak, a nemzetiségek és a civilügyek" - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tárca épületében tartott szerdai miniszteri értekezleten, amelyen Orbán Viktor kormányfő is részt vett. A tárcavezető tájékoztatása szerint a minisztériumban jelenleg 817-en dolgoznak, amelyhez az átszervezés után még 120-an csatlakoznak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból (KIM), ahová korábban az említett két államtitkárság tartozott. "Azt, hogy a 817-ből hányan hisznek abban, hogy jobb együtt, mint külön, ezt a kérdést most nem merném feltenni, de egy év múlva ha felteszem, szeretném azt az érzést átélni, hogy többen gondolják azt, mint most" - fogalmazott.

Beszélt arról is, abban bízik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - útmutató vállalkozásként - erőközpont lesz a kormányzaton belül a nemzetgazdasági és a közigazgatási tárca mellett.

Az új tárcavezető az értekezletet megnyitó köszöntőjében azt mondta, korábbi munkahelyéről, a KIM-ből nézve - ahol társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár volt, a területet ugyanakkor Emmi-vezetőként is felügyeli majd - komoly munka és komoly teljesítmény rajzolódott ki az erőforrás-minisztériumban.

Véleménye szerint az Emmi munkájának folytatásban a kérdés az, hogy "mindenki magányos farkasként" küzd a több pénzért, a jobb szabályozásért és érdekérvényesítésért, vagy "megpróbálunk úgy gondolni saját magunkra és úgy is működni, hogy egy nagyobb egység részei vagyunk".

A tárca átkeresztelésének - Nemzeti Erőforrás Minisztériumról Emberi Erőforrások Minisztériumává - Balog Zoltán szerint az az üzenete, hogy mi az, ami köré szervezik a munkát, ez pedig nem más, mint az emberi erőforrás, amelynek jó állapota nélkül nem lehet sikeres egy ország. Megjegyezte egyébként, hogy az átnevezés nem járhat plusz költséggel, ugyanis például csak a régi levélpapírok, névjegyek elfogyása cserélhetik azokat újra.

Balog Zoltán beszéde után a miniszteri értekezlet - immár zárt ülés keretében - Orbán Viktor felszólalásával és az Emmi államtitkárainak értékelőjével folytatódott.

A kormány a pénteki Magyar Közlönyben tette közzé a miniszterek feladat- és hatásköréről szóló rendelet módosítását, amely alapján öt feladat, a társadalmi felzárkózás, a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztése, az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációja, a nemzetiségpolitika és a romák társadalmi integrációja átkerült a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetőjétől, Navracsics Tibortól az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítójához, Balog Zoltánhoz.

Így a KIM-től az Emmihez kerül az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság, amelyet Szászfalvi László helyett Hölvényi György irányít majd, valamint a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság, amelyet Balog Zoltán vezetett a KIM-ben is, és a jövőben miniszteri vezetéssel lesz az erőforrás-minisztérium része.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite