2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonBalog Zoltán: miniszteri szintre került a roma integráció ügye

Balog Zoltán: miniszteri szintre került a roma integráció ügye


Miniszteri szintre került a roma integráció ügye, ezért szorosabb és jobb hatásfokú lesz az együttműködés a romákat képviselő szervezettel - mondta az emberierőforrás-miniszter vasárnap Lakiteleken.

balog_zoltan001

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter (j) és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke sajtótájékoztatót tart Az új roma politika első évének értékelése (Kormányzati cselekvés a keretmegállapodás óta) című konferencia előadásai után a Lakitelek Népfőiskolán. MTI Fotó: Ujvári Sándor


Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy hazai és nemzetközi szinten is meg kell erősíteni az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szerepét, az állammal való partnerségét, mert akkor abból sikeresebb dolgok lesznek, mintha egyéni akciókat kezdeményeznek valakik. "Titeket több mint 130 ezer ember választott meg" - mondta a miniszter az ORÖ Kormányzati cselekvés a keretmegállapodás óta címmel rendezett tanácskozásán, amelyet az Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián ORÖ-elnök által aláírt megállapodás évfordulóján tartottak a Lakitelek Népfőiskolán.


Balog Zoltán szerint nagy harc folyik azért, hogy ki is képviselje a magyarországi cigányságot, mert "a média világában, a közpolitika világában", valamint a nemzetközi színtéren is "tudatosan kétségbe vonják" az ORÖ szerepét. Akik a cigányság nevében nyilatkoznak, azok nem önkormányzati képviselők, hanem "mindenfajta civil szervezetek" és mások, "akik veszik maguknak a bátorságot, és a ti nevetekben beszélnek, anélkül hogy veletek ezt megvitatták volna" - mondta roma önkormányzat tagjai előtt a miniszter. Hozzátette, hogy nem akarja azokat a civil szervezeteket bántani, amelyek jelentős szakmai munkát végeznek.


A megválasztott Országos Roma Önkormányzat a kormány első számú partnere - szögezte le. Mint mondta, arról még nem készült angol nyelvű tanulmány, hogy Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol alulról építkező kisebbségi képviseleti rendszer működik, arról viszont már igen, hogy ez a kisebbségi rendszer korrupt és alkalmatlan. Nagy eredménynek nevezte, hogy egy év alatt sikerült elérni azt, hogy a roma kultúrát és a magyarországi cigányság ügyét kötelezően tanítsák az általános iskolában és a középiskola első két osztályában is. Ez először fordul elő Magyarországon - emelte ki.


Helyesnek tartja, hogy a diákoknak tanulniuk kell az etnikai hátterű vagy annak nevezett konfliktusok kezelését. "Pontosan tudjuk, hogy amit sokszor etnikai konfliktusnak tekintenek, annak semmi köze az etnikai konfliktushoz, hanem az a mélyszegénységben élők közötti ellentét" - fogalmazott Balog Zoltán. A megállapodás óta aláírt időszakkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem szeretne egy olyan "sikersztorit" bemutatni és egy olyan listát felsorolni, amely szerint minden rendben van, mert szerinte ez nem lenne igaz.


A legnagyobb akadálynak a bürokráciát tartja, és ennek az a következménye, hogy lassabban haladnak az ügyek. A fontos azonban az, hogy "előremegyünk, és olyan dolgoknak a kapujában vagyunk az egyéves évfordulón, amelyek a következő hónapokban konkrét előrelépést fognak jelenteni" - fűzte hozzá. Beszámolt arról, hogy jelenleg 24 olyan európai uniós program van, amelyben a döntésekben szerepet játszik az ORÖ. Hangsúlyozta: egy törvénymódosítás értelmében létre lehet hozni azt az országos foglalkoztatóhálózati rendszert, amelyre szüksége van a magyarországi cigányságnak.


Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy Balog Zoltán miniszteri kinevezése utáni első hivatalos útja Lakitelekre, az ORÖ által szervezett konferenciára vezetett. Hangsúlyozta: "meg fogjuk tenni azokat a lépéseket, amelyek a közös boldogulásunkhoz vezetnek". Farkas Flórián, az ORÖ elnöke a keretmegállapodás óta eltelt egy évet egy olyan befektetésnek nevezte, amely meghatározza az ország következő húsz évét. "Az ORÖ túl van azokon a nehézségen, amelyeket az előző vezetés okozott köztartozások és egyéb kifizetetlen számlák hátrahagyásával" - mondta a szervezet elnöke.


Megfogalmazása szerint az "új romapolitika" szerkezete készen áll, és szakmaiságra, felkészültségre, erkölcsiségre épül. Az egy éve aláírt keretmegállapodás egyik fő célja, hogy 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonjanak be a munkaerőpiacra. Célul tűzték ki emellett, hogy legalább tízezer roma fiatal érettségit adót képzésben vehessen részt, és legalább ötezer tehetséges roma fiatalnak adódjon lehetőség, hogy felsőfokú oktatásban vegyen részt, és be tudja fejezni a tanulmányait.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite