2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
BulvárBamby és Zouzou: francia "állatmesék"

Bamby és Zouzou: francia "állatmesék"


A francia sajtó élénk figyelemmel követi Bamby sorsát - nem a Walt Disney-film mesebeli őzikéjének módosított helyesírású változatáról van szó, hanem egy 83 éves nyugdíjas szelídített vaddisznójáról.

vaddisznó

Az állatot malackorában fogadta be a Quercy megyében élő jelenlegi tulajdonos, hogy aztán kedvenc háziállatává nevelje. Csakhogy ezt a törvény tiltja. Mint arról a párizsi Le Figaro beszámolt, a bíróság el is rendelte Bamby kényszervágását. A nyugdíjas fellebbezett a szigorú határozat ellen, amellyel meg akarják fosztani mások szemében persze szokatlan négylábújától. A bíróság a legfrissebb hír szerint legutóbb jelezte, hogy "emberséges megoldást" keres.

Michel Blanc, annak a francia hatóságnak a vezetője, amely az élővilág sokféleségének megőrzéséért felel, elmondta, hogy éppen a szabadon élő állatvilág faji jellegzetességeinek megőrzését szolgálja a házi tartás tilalma. A hatóság nem engedélyez kivételeket, mert azok precedenst teremthetnek.

A Bamby ügyében mégis kibontakozó "kompromisszum" puszta lehetősége is máris felbátorította egy Zouzou névre keresztelt róka gazdáit, a Delanes-család tagjait. A família már egy éve perel azért, hogy a 2010-ben az út szélén talált, akkor alig 15 napos rókakölyköt - amely azóta persze felnőtt - megtarthassa otthonában. Nem csupán a bíróságon próbálják elérni céljukat, de támogatókat is szerveztek. Bizottságot hoztak létre a Zouzou névre keresztelt róka védelmére, és az igen aktív testület saját állítása szerint már 12 ezer embert vett rá arra, hogy e-mailen kérjen megértést Dordogne megye prefektúrájától. Igaz, eddig nem kaptak kedvező választ.

Didier Delanes, a családfő és Ana-Paula, a felesége a rókabébit először a családi házba fogadta be, ahol az együtt nevelkedett gyermekeikkel és macskáikkal, majd az állatorvos közreműködésével külön területet kerített el számára a telken. A gazdák szerint Zouzou igen játékos és teljesen ártalmatlan, még a csirkéket sem támadja meg. Kutyatápot adtak neki, csajkából ivott és élvezte, ha simogatták.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite