2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBányarémek fesztiváloznak Salgótarjánban

Bányarémek fesztiváloznak Salgótarjánban


A bányászmúlt örökségeit idézi fel szombaton és vasárnap a 2. Salgótarjáni Bányarém Fesztivál.

Bányarém plakát


Megrendezik többek között a bányászételek főzőversenyét, fellépnek a bányászzenekarok és -dalárdák, de képeznek bányamanókat és bányarémeket is tájékoztatta az egyik szervező a Nógrád24.hu-t.


Lakatos Katalin elmondta: Salgótarján egyedüli magyar városként csatlakozott az európai ReSOURCE projekthez, amelynek célja a bányászhagyományok fenntartása, illetve az, hogy a korábban bányatevékenységet folytató települések fejlesztésekkel használják ki a bányászmúlt örökségeit. A nógrádi megyeszékhelyen ennek keretében alakítanak ki emléktúra-útvonalat, készítik elő a turisztikai bányavasutat, kiépítik a Bánya a lábunk alatt elnevezésű városközponti bemutatóhelyet, és rendezik meg évente a Bányarém Fesztivált - tette hozzá.

A Közép-Európa egyetlen földalatti bányamúzeumát magáénak tudó város bányásznaphoz kapcsolódó mókás fesztiváljának programjai minden korosztályt megszólítanak - mondta Lakatos Katalin.

Szombaton bányászati képzőművészeti kiállítást nyitnak meg a múzeumban, ahol megkezdődik a bányamanók és bányarémek képzése is. Lesz jelmezverseny is, a salgótarjáni éttermekben bányászételek szerepelnek az étlapokon.

Ezeket az ételeket vasárnap már versenyzők főzik, a második napon felvonul a mazsorettcsoport és az ifjúsági fúvószenekar, a Salgótarjáni Bányász-Kohász Dalárda és a Salgótarjáni Kohász Fúvós Zenekar mellett bányászkórusok, - zenekarok és hagyományőrző csoportok lépnek színpadra a Fő téren.

Szombat este Varga Feri és Balássy Betti, vasárnap a Groovehouse ad koncertet, az érdeklődők mindkét napon tárlatvezetéssel járhatják be a Bányamúzeumot.


Forrás: Nógrád24.hu

 

2010-09-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite