2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBányarém Fesztivál Salgótarjánban

Bányarém Fesztivál Salgótarjánban


A legszebb bányamanót és bányarémet is keresik a 3. Bányarém Fesztiválon szombaton és vasárnap Salgótarjánban, a nógrádi megyeszékhelyen az egykori bányászvárosok képviselői csilleemelésben és csillekerék tartásban mérhetik össze erejüket.

banyarem

Szombaton tárlatvezetést tartanak a salgótarjáni földalatti Bányamúzeumban, a Nógrádi Történeti Múzeumban pedig Bányászkobakok evolúciója címmel nyílik kiállítás - mondta az MTI-nek szerdán Simon Lajos, a József Attila Művelődési és Konferencia Központ igazgatója.

A múzeumban bányamanó-képzés is lesz gyerekeknek. A kicsik ismertetőt kapnak a régi bányászatról, a hallottakat játékosan, rajzos formában meg is jelenítik múzeumpedagógusok segítségével, így szereznek tanúsítványt bányamanóságból.

A nógrádi szénbányászatot digitális képeken elevenítik meg a művelődési központban, ahol bemutatják a Central Europe ReSource projektet is. Az öt országból álló konzorcium célja az egykori közép-európai bányarégiók és bányavárosok fejlesztése, Salgótarján - egyedüli magyarországi résztvevőként - két éve csatlakozott a projekthez. Ennek keretében készült el a "Bánya a lábunk alatt" elnevezésű belvárosi emlékmű, amelyet szombaton adnak át. A háromszor három méteres, járható üvegfödémmel lefedett, földalatti bemutatóhely bányarészletet ábrázol dolgozó vájárral és a bányászatra jellemző eszközökkel.

A délutáni versenyen derül ki, ki Magyarország legerősebb bányásza. A salgótarjáni szervezők egykori bányászvárosok sportegyesületeinek küldtek meghívót a vetélkedőre. Eldől, ki tudja legtöbbször felemelni a Bányamúzeumból kölcsönkért 450 kilós csillét. Szeneszsákokat és különböző súlyú kőgolyókat kell majd felpakolni meghatározott magasságokba, csillekereket kell tartani. A versenyszámok között lesz egy nyolc tonnás markoló 20 méteres távolságra való elhúzása, és egy 350 kilós traktorkerék ötszöri, minél gyorsabban történő átforgatása is.

Fényfestés is várja a Bányarém Fesztivál résztvevőit, akik úgy láthatják Salgótarjánt, ahogy eddig még soha. Egy diaprojekt-csapat kivetítők segítségével színezi át a belvárost.

Vasárnap a bányászételek főzőversenyét rendezik meg, délután pedig Guiness rekordot akarnak felállítani Salgótarjánban, ám ennek részleteiről Simon Lajos csak annyit mondott: "biztos, hogy rekord lesz, mert nincs ilyen Magyarországon"

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-08-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite