2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBányászmajális Kányáson

Bányászmajális Kányáson


Bányászmajálist rendez a Mátraverebélyhez tartozó Kányáson, az egykori bányásztelep központjában szombaton az önkormányzat; az egésznapos rendezvényen emlékfát is állítanak a hajdani bányászoknak.

Kányás


A Nógrád megyei falu szeretne elöljárni a bányászhagyományok ápolásában - mondta el az MTI-nek Bayerné Fürth Vera, a helyi művelődési ház vezetője. Sok éve már, hogy felszámolták a Nógrádi Szénbányák Vállalatot, és több mint húsz éve bezárt a kányási bánya, de ott élnek az egykori bányászok, gyermekeik és unokáik, ezért együtt emlékeznek a hajdani bányászéletre - mondta.

A rendhagyó majálison felcsendülnek a jól ismert bányászdalok, a vetítőteremben korabeli filmhíradókat, bányászattal kapcsolatos filmeket nézhetnek meg az érdeklődők, akiket nemcsak Nógrádból, hanem az ország más bányavidékeiről is várnak Kányásra.

A nap fő eseményeként Bányász Emlékfa felállításával tisztelegnek azok előtt, akik ezt az emberpróbáló hivatást választották. A múltidézésen túl foglalkoznak a bányászat jövőjével is, és várják a bányászunokákat, akiknek játékos vetélkedőket szerveznek. A nap folyamán két alkalommal is kincskeresésre indulnak az egykori Remete-barlanghoz, és rajzversenyt is hirdetnek a gyerekeknek.


Élő múzeumban" mutatnak be régi tárgyakat, fotókat, könyveket, és a résztvevők közös sétát is tesznek az egykori bányaépülethez. A Nógrádi Szénbányák Vállalat felszámolása 1989. szeptember 5-én kezdődött meg, a Kányási Bányaüzemben abban az évben meg is szűnt a termelés. A megyében 1992. április 14-én a Ménkes akna bezárásával fejezték be a széntermelést, a Nógrádi Szénbányákat 2005. október 6-i hatállyal törölték a cégjegyzékből.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

 

2011-05-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite