2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
NagyvilágBarack Obama támogatja a melegházasságot

Barack Obama támogatja a melegházasságot


Barack Obama amerikai elnök személyes hangvételű interjút adott az amerikai ABC televíziónak, melyben támogatásáról biztosította a melegházasságokat. Ő az első hivatalban lévő elnök, aki ilyen nyilatkozatot tett.

obamaegy

Barack Obama amerikai elnök egyértelmű támogatását fejezte ki a melegházasságok felé - ezzel pedig merész politikai hazárdjátékba kezdett a néhány hónap múlva esedékes elnökválasztások előtt, a kérdés ugyanis megosztja az amerikai szavazókat.

Obama azt követően kényszerült nyilvános állásfoglalásra a kérdésben, hogy Joe Biden alelnök a hétvégén vitát robbantott ki egy megjegyzésével, amelyben szintén a melegházasságok mellett foglalt állást.

Az interjúban Obama arról beszélt, hogy a melegházasságokkal kapcsolatos álláspontja már régóta alakul, főként a házassághoz - illetve magához a házasság szóhoz - kapcsolódó erőteljes hagyomány és vallási meggyőződések miatt. Az elnök ezt követően hozzátette: ebben a meggyőződésében a melegek és leszbikusok katonai szolgálata ingatta meg. „Egy bizonyos ponton úgy döntöttem, hogy számomra - személyesen - fontos, hogy megtegyem a lépést és kifejezzem, hogy véleményem szerint a melegeknek össze kell tudniuk házasodni" - fejtette ki álláspontját az amerikai ABC News hírcsatornán.

 

Jelenleg azonban pusztán szimbolikus jelentősége van Obama nyilatkozatának, az interjúban ugyanis hangsúlyozta, hogy ez csak személyes véleménye és tiszteletben tartja a tagállamok döntését - jelenleg 30 tagállamban nem engedélyezik a melegházasságokat. Ennek ellenére Obama álláspontja erőteljes jelzés lehet, ő ugyanis az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki nyilvánosan támogatja az azonos neműek házasságát.

Obama az interjúban kifejtette, hogy mindig is úgy vélekedett, hogy a meleg és leszbikus embereket igazságosan és egyenlően kell kezelni, de hozzátette: „azért hezitáltam a melegházasságokat illetően, mert korábban úgy gondoltam, hogy a civil élettársi kapcsolatok elegendőek lesznek (...) és tekintettel voltam arra a tényre, hogy sok ember számára a házasság a többi között komoly hagyományokat, vallási meggyőződést jelent.

 

Forrás: The Guardian/HÍR PORT24

 

 

2012-05-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite