2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
NagyvilágBarroso: Görögországnak folytatnia kell reformjait, és az euróövezetben kell maradnia

Barroso: Görögországnak folytatnia kell reformjait, és az euróövezetben kell maradnia


Görögországnak az euróövezetben kell maradnia, hogy a még nagyobb problémákat elkerülje, és az Európai Bizottság mellette áll ebben az ügyben - hangoztatta José Manuel Durao Barroso, az uniós végrehajtó testület elnöke csütörtökön, athéni látogatásán.

Barrosó


A legfontosabb feladatnak a reformok folytatását és gyakorlatba iktatását nevezte, és kilátásba helyezte az országot segítő nemzetközi megállapodás módosítását is a növekedés ösztönzésének érdekében. Görögországnak gyakorlati eredményeket kell felmutatnia - szögezte le Antonisz Szamarasz miniszterelnökkel folytatott találkozója után nyilatkozva.


Mint mondta, ahhoz, hogy a hitelezők bizalma visszaálljon, el kell kerülni minden további késlekedést, és bizonyítani kell, hogy az ország betartja vállalt kötelezettségeit. A bizottsági elnök ezzel egyebek között az államháztartási hiány és a belső adósság nemzetközi megállapodásokban is rögzített csökkenésének szükségességére utalt.


Barroso látogatása egybeesett a nemzetközi trojka (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) athéni tárgyalásaival, amelyeken görög jelzések szerint haladást értek el a következő két év takarékossági programjával, illetve az ettől függő nemzetközi hitelezői támogatással kapcsolatban. A görög kormány vezető ereje összesen 11,5 milliárd eurós megtakarítási programot dolgozott ki 2013-ra és 2014-re, de erről még meg kell állapodnia koalíciós partnereivel is.


A bizottsági elnök utoljára 2009-ben járt Görögországban. Mostani látogatását Brüsszelben úgy állították be, hogy az az uniós végrehajtó szerv és az EU-tagországok közti kapcsolattartás hagyományos kereteibe illeszkedik. Elemzők szerint azonban egyértelmű, hogy Barroso annak nyomatékosítására utazott Athénbe: az euróövezet szempontjából is kiemelten fontos a korábbi megállapodások betartása.


"Világos üzenetet akarok küldeni a görög népnek" - fogalmazott Barroso. Hozzátette: "tudom, hogy sokan reménytelennek érzik a helyzetüket, sokan kivételesen nehéz áldozatokat hoznak. (...) Egyetértek azzal, hogy az erőfeszítések némelyike nem tűnik tisztességesnek. De azt kérem az emberektől, hogy ismerjék fel: más alternatívák még több nehézséggel járnának".


"Görögország része az euróövezetnek, és ott is kívánjuk tartani" - hangoztatta. Úgy fogalmazott: "az euróövezet minden állam- és kormányfője egyetért abban, hogy az országnak a zónában kell maradnia, amíg betartja vállalásait". Szamarasz kormányfő a találkozó után arról beszélt, hogy a kabinet eltökélt a szerkezeti reformok folytatása, a privatizáció iránt, valamint a deficitcsökkentés érdekében vállalt intézkedések végrehajtása mellett.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-07-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite