2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
ItthonBarroso: kiemelten fontos a piacok és a lakosság bizalma Magyarországon

Barroso: kiemelten fontos a piacok és a lakosság bizalma Magyarországon


A pénzügyi és gazdasági válság idején kiemelkedően fontos Magyarországon a piacok és a lakosság bizalma - hangsúlyozta José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott találkozóját követően.


ov01241

Orbán Viktor és José Manuel Barroso a keddi egyeztetést megelőzően.


Közleménye szerint az uniós politikus a megbeszélésen megerősítette, hogy gyors választ vár a magyar féltől az Európai Bizottság múlt héten felvetett aggodalmaira a magyar és az uniós joganyag eltérését illetően. A végrehajtó EU-testület kész azonnal értékelni a magyar válaszokat, amint azok megérkeznek hozzá - tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy Orbán Viktor jelezte: szintén kész gyorsan megoldást keresni a szóban forgó ügyekben.


Barroso arról is biztosította tárgyalópartnerét, hogy a biztosi testület a magyar hatóságok rendelkezésére áll a felvetett problémák megoldásának segítésében. Az Európai Bizottság múlt héten jelentette be, hogy három területen kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, és a felvetett problémákra onnan számítva egy hónapon belül választ vár. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másik a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozik, a harmadik pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érinti. A bizottság emellett az igazságügyi rendszer függetlenségével kapcsolatban is további kérdéseket intézett a kormányhoz.


Orbán Viktor ezekre a bejelentésekre reagálva döntött úgy, hogy személyes találkozót kezdeményez a bizottsági elnökkel. Barroso fogalmazása szerint a közel kétórás keddi megbeszélés építő jellegű és átfogó volt. Hangoztatta: az Európai Bizottság számára kulcsfontosságú, hogy az uniós szabályokat - "szövegében és szellemében" - Magyarország és valamennyi más tagállam teljes mértékben tiszteletben tartsa.


A portugál politikus azt is megemlítette, hogy a kormánynak "tágabb értelmű politikai aggodalmakra is választ kell adnia". A közlemény ezeket nem részletezte, de az MTI bizottsági forrásból úgy értesült, hogy azokról a kérdésekről van szó, amelyeket az elnök múlt héten Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris vitájában említett. Barroso akkor egyebek között arról beszélt, hogy "a jogi aspektusokon túl bizonyos aggályok fogalmazódtak meg a magyarországi demokrácia minőségével, politikai kultúrájával, továbbá a kormány és az ellenzék közötti, valamint az állam és a civil társadalom közötti viszonnyal kapcsolatban".

Mint akkor jelezte, arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy "tartsák tiszteletben a demokrácia és a szabadság elveit, és azokat ne csupán a normákban, hanem a gyakorlatban, valamint az ország politikai és társadalmi életében is érvényesítsék". Barroso a mostani megbeszélés előtt úgy nyilatkozott, hogy kettejük politikai szintű találkozója nem helyettesíti a Magyarország ellen indított jogi eljárást.


Az uniós végrehajtó testület elnöke hangoztatta: a kétoldalú megbeszélés lehetőséget ad arra, hogy a vitatott témákban haladást érjenek el, nyitott módon megvitassák a felvetődött aggodalmakat, és áttekintsék pozícióikat. A magyar hatóságoknak ettől függetlenül formálisan is válaszolniuk kell az Európai Bizottság által a kötelezettségszegési eljárások keretében elemzett problémákra - emelte ki Barroso.


A bizottsági forrás mindazonáltal az MTI-nek azt mondta: a mostani találkozót követően a testület derűlátó azzal kapcsolatban, hogy közösen hamarosan sikerül megoldást találni a vitatott jogszabályok ügyében.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite