2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonBarroso: nem helyettesíti a jogi eljárást a csúcsszintű találkozó

Barroso: nem helyettesíti a jogi eljárást a csúcsszintű találkozó


José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök szerint nem helyettesíti a Magyarország ellen indított jogi eljárást az a találkozó, amelyet kedden folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel Brüsszelben.

Orbán és Barroso


Az európai uniós végrehajtó testület elnöke - kérdésre válaszolva - azt követően nyilatkozott erről, hogy megbeszélést folytatott Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, de még az előtt, hogy találkozott volna a kormányfővel. Hangoztatta: a kétoldalú megbeszéléstől nem vár döntéseket, de az lehetőség arra, hogy haladást érjenek el, és nyitott módon megvitassák a felvetődött aggodalmakat, és áttekintsék pozícióikat.


A magyar hatóságoknak ettől függetlenül formálisan is válaszolniuk kell az Európai Bizottság által a kötelezettségszegési eljárások keretében felvetett problémákra - szögezte le a bizottsági elnök. Közös sajtótájékoztatójukon Schulz emlékeztetett arra, hogy délelőtt ő már találkozott a magyar miniszterelnökkel. Megismételte, hogy nyílt és kemény tárgyalást folytatott Orbán Viktorral, de a találkozó a kölcsönös tisztelet jegyében zajlott.


Mint mondta, megígérték egymásnak azt is, hogy "kölcsönösen figyelemmel követik, mit csinál a másik fél". Schulz a délelőtti megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján egyebek között azt mondta, hogy teljességgel tiszteletben tartja a magyar nép és kormány szuverenitását, de a beszélgetés során magánvéleményként kifejtette a magyar alkotmánnyal és a kormányfő politikai stratégiájával kapcsolatos aggodalmait is. Utóbbival kapcsolatban egyebek között úgy fogalmazott: az európai partnereknek figyelembe kell venniük, hogy Orbán Viktor okos és tekintélyes ember, de "neki is figyelembe kell vennie, hogy az európaiak sem ostobák".


Orbán Viktor Schulz-cal folytatott megbeszélését követően egyebek között azt hangsúlyozta, hogy ma Magyarországon konszolidációs politikát folytatnak. Jelezte: a kormány arra tesz erőfeszítéseket, hogy egyesítse a lakosságot gazdasági és társadalmi programja körül.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite