2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBátonyterenye: 11,5 millió forintot adott az állam a templomfelújításra

Soltész: a kormány évi kétmilliárd forinttal segíti az egyházi örökség megőrzését


Az utóbbi öt évben a kormány évi kétmilliárd forintos támogatást adott az egyházi építési örökség megőrzésére és közösségi célú programokra - mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken a felújítás alatt álló kisterenyei római katolikus templomnál tartott helyszíni bejáráson.

kisterenye_templom

Hozzátette: ez nagy változás, mert 2010 előtt, a szociális-liberális kormányzás idején erre nagyságrendileg évi 100 millió forint jutott.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a támogatás összegénél sokkal nagyobb az igény e célra Magyarországon és szerte a Kárpát-medencében.

Az elmúlt években számos műemléki templom, plébánia, parókia, közösségi ház épült, illetve újult meg, és több száz, egyházhoz kötődő közösségi program valósult meg - mondta Soltész Miklós.

A Nógrád megyei Bátonyterenye kisterenyei városrészében lévő Szent István-plébániatemplomot mintegy 36,2 millió forintból újítják meg jövő májusra a kormány 11,5 millió támogatásával.

Becsó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az összefogás szép példájának nevezte a beruházást, mert a felújítás a kormány, a Váci Egyházmegye, az önkormányzat és a helyi közösség együttműködésével valósul meg. Elmondta, a megyében a katolikus, a református és az evangélikus egyház is kapott támogatást felújításokhoz, programokhoz.

Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP), Bátonyterenye polgármestere azt hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb szerepük lesz a közösségek életében a templomoknak, az egyházi iskoláknak, ezért nevezte kedvezőnek, hogy találkozott az állam, az önkormányzat és az egyház szándéka.

A kisterenyei, a 15., a 18. és a 19. században épített műemléki templomon statikailag megerősítik a legrosszabb állapotban lévő hajórészt, új tetőt kap az épület, felújítják a homlokzatot, és meg kell oldani a külső vízelvezetést, hogy a nedvesség ne szivárogjon fel a talajból a templom falaiba. A belső térben a rossz állapotú freskókat újítják majd fel.

 

Forrás: MTI/NOGRAD24

 

 

2015-11-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite