2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBátonyterenyén is nehezen indul újra a vájárképzés

Bátonyterenyén is nehezen indul újra a vájárképzés


A remélt létszám töredéke végez csak jövőre vájárként Magyarországon - nehezen indul újra a vájárképzés Bátonyterenyén is.

bterenye

A bányászati oktatás a két évvel ezelőtti újraindítását követően a három képzőhely közül kettőben összeomlott, az összképet a harmadik iskola eredményei javítják - összegez a hirado.hu.

A bátonyterenyei Fáy András Szakképző Iskola tagintézmény vezetője, Dániel László elmondta, két éve még nagy toborzó kampányt követően összejött 22 fiatal az első vájárosztályba, az utána következő tanévekben azonban alig akadt jelentkező. Tavaly ketten, idén egyetlen diák érdeklődött, de ők sem iratkoztak be. Az első, és a Nógrád megyei településen is egyetlen vájárosztály létszáma közben négy főre esett vissza, a többiek úgy döntöttek, mégsem akarnak bányászok lenni.

Bármilyen más szakmára könnyebb elcsábítani a gyerekeket, mint a vájárfoglalkozásra - tette hozzá. Jobb a helyzet a Heves megyei Lőrinciben, ahol a vájárok, illetve idéntől már a bányaművelők oktatása a terveknek megfelelően halad - 2014 óta évfolyamonként körülbelül egy tucat fiatal tanulja a bányászkodást.

A komlói szakiskola igazgatója, Kovács Károly Balázs szerint a náluk végzett vájárok munkához tudnak jutni, az öt végzősük külszíni fejtéseken, útépítéseken helyezkedhet el, de Ausztriából is kaptak ajánlatot, ahol egy ideje már nem képeznek vájárokat.

 

Forrás: radiofocus.hu2016-10-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite