2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBazi Nagy Palóc lagzi lesz Bátonyterenyén

Bazi Nagy Palóc lagzi lesz Bátonyterenyén

A Polgárok napja rendezvényen a régi hagyományos Palóc lakodalmat elevenítik fel

Szeptember 11-én felbolydul Bátonyterenye; esküvőre készül a Nógrád megyei város. Lakodalom lesz a javából, hiszen a több településrészből álló város lakói páratlan összefogással készülnek a nem mindennapi eseményre. Példaértékű összefogás jegyében készülnek a városrészek - Nagybátony, Kisterenye, Maconka, Nagybátony Ófalu, Szupatak - a Bazi Nagy Palóc Lagzira. Nógrád megye harmadik legnagyobb városa, ezzel a jelképes esküvővel az összefogás fontosságát, a városrészek széttagolódásának megszűnését, és egyben a népi kultúrában gazdag hagyományokat szeretné feleleveníteni és ápolni.

csilla

A lagzi a hagyományos legénybúcsúval kezdődik a Kisterenyei városrészben, ahol a terenyei legények elbúcsúznak a vőlegénytől, eközben Bátonyban az Ófaluban, a lányos háznál a menyasszony készülődik a nagy eseményre. A menyasszonyon egy gyönyörű 80 éves nagybátonyi népviseleti menyasszonyi ruha lesz, amelyet külön erre az alkalomra újítottak fel az ófalusi asszonyok, és szabták a fiatal menyecskére.

A Palóc szokásoknak megfelelően Párnatánccal kérik ki a menyasszonyt, a lányos háztól, a kikérést követően a népviseletbe öltözött lakodalmas menet elindul a menyegzőre, hogy a fiatalok kimondhassák a boldogító „igent"!

 

csillacsoport

A menetbe csatlakoznak hozzájuk fiatalok, idősek a helyi szokások szerint, településrészenként 2-2 hintóval. Menyasszony és vőlegény egyaránt népviseletben, a násznép ugyancsak a településrészek népviseleteiben hintókon érkeznek a rendezvény helyszínére. A lakodalmas menet bejárja az egész várost, énekelve zeneszóval. A menet több helyszínen megáll és a hagyományoknak megfelelően táncra perdül, miközben újabb és újabb csoportokkal bővül a lagzis menet.

A lakodalmas menet díszes hintókon 15 óra 30 perckor érkezik meg az Ökumenikus Emlékmű Parkjába (21-es főút, Kiskakas Vendéglő melletti park, Bátonyterenye, Madách út 6.) az esemény helyszínére, ahol a boldogító „igen"kimondása után elindul a féktelen mulatság a színpadon és a nézőtéren egyaránt.


Guinness Rekord - Tócsni rekord

Mindeközben egyedülálló rekordkísérlet lesz a Polgárok napja rendezvényen, szeptember 11-én, Bátonyterenyén.


14 órától indul a Guinness Rekord kísérlet, ahol a mennyiségen túl az is számít, hogy mennyien vesznek részt a kísérlet felállításában. A szervezők ezzel is a városban az összefogás és az összetartás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Ahhoz, hogy sikerüljön a Guinness Rekord, minimum 1500 embernek kell részt venni a tócsni elkészítéséhez szükséges burgonya megtisztításában.

Bátonyterenye még nem próbált a Guinnes Rekordok Könyvébe bekerülni ebben a kategóriában. A mostani rendezvényen az a cél, hogy adott időben minél többen hámozzanak együtt burgonyát. A krumpliból aztán tócsni készül, amit a vendégek, a közönség elfogyaszthat kedvére.

 

További cikkek a témában:

Polgárok Napja Bátonyterenyén

Megashow Bátonyterenyén

 

Forrás: Nógrád24.hu

 

2010-09-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite