2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBazi Nagy Palóc Lagzi Bátonyterenyén

Bazi Nagy Palóc Lagzi Bátonyterenyén

Bazi nagy palóc lagzit tartottak az idei bátonyterenyei Szüreti Vigadalom részeként pénteken. A résztvevők már kora hajnalban nekiláttak a lakodalomhoz szükséges tennivalókhoz.

palocharom

A pénteki nap folyamán megrendezésre került az úgynevezett „palóc lakodalom", természetesen disznóvágással. A disznót egy több mint 40 éves, az akkori népszokásoknak megfelelően úgynevezett tekerős pörzsölővel pörzsölték meg. A palócok közt hagyomány, hogy a böllérek és a násznép is palóc népviseletbe öltözik. A munkafolyamatok zökkenőmentességének még az ugyancsak tradícionálisan elfogyasztott alkoholmennyiség sem állhatott útjába.

paloc

A disznóvágás alatt az asszonyok az ünnepi menü első fogásához, a húsleveshez szükséges zöldségek megtisztítását végezték, igen szorgalmasan.

A fiatal lányok pedig gondoskodtak arról, hogy a lagzis sátor méltóképp fel legyen díszítve, és közben már a másnapi szüreti felvonulásra is készültek.

A férfiak egy csoportja egy időre elhagyta a lagzi helyszínét, hogy sort kerítsenek a legénybúcsúra. A kocsmában az idősebb, tapasztalt férfiak, jó tanácsokkal látták el a vőlegényt.

Amik nélkül nincs disznóölés: a hurka, a kolbász és a töltött káposzta. A hozzávalókról bőségesen gondoskodtak.

A hús feldolgozása mellett nem feledkeztek meg az édességről sem, a rétesről és a túrós lepényről.

Mire a vőlegény és kísérete visszaért a kocsmából, már el is készültek ezek a mennyei ételek, a katlanban pedig főtt a tepertő.

 

palocketto

A Bazi nagy palóc lagziból indult el budapesti kirándulására az éppen nálunk vendégeskedő szászrégeni delegáció. Péntek délelőtt betekinthettek egy hamisítatlan palóc lagzi előkészületeibe és megkóstolhatták a tradícionális ételeket is.

 

palocegy

A koradélután folyamán megérkező zenészek még tovább fokozták a vendégsereg jó hangulatát. Eközben a lányos háznál a menyasszony már izgatottan készülődött... A vőlegény pedig elindult kíséretével, hogy kikérje a menyasszonyt.

Készen állt a menyasszony, készen állt a vőlegény, indulhatott a nászmenet a templomba. Az esküvőre a nagybátonyi Szent György templomban került sor.

palocnegy

A lakodalmas menetetet visszafelé is a környékbeliek érdeklődő tekintete és a vidám muzsika kísérte.

Visszaérve a lakodalomba, az ifjú párt a vőfély köszöntötte. és valóban kezdődött a tánc... az ivás... és az evés is...

palocot

Így zajlott tehát, igen jó hangulatban, az idei, sorrendben második Bazi nagy palóc lagzi.

 

HÍR PORT 24

 

2011-09-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite