2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBecsöngetnek

Becsöngetnek

iskola2Cserhátsuránynak pár éve megadatott, hogy az országos tanévnyitót náluk tartotta az akkori köztársasági elnök, Sólyom László.

Az oktatásért felelős, a közoktatást átlátó és annak a megőrzéséért talán tenni is tudó jelenlegi legmagasabb rangú személynek, Hoffmann Rózsának azonban nem adatott meg, hogy Nógrád megyében mondja el tanévnyitó beszédét - már ha tartani akarta volna magát azon ígéretéhez, miszerint olyan kistelepülésen köszönti az első osztályba lépő megilletődött gyermekeket, ahol a bezárt iskolát most újranyitották.
Sólyom László annak idején az oktatásügy végvári vitézei előtt tisztelgett Cserhátsurányban. Azon pedagógusok és falujukat nem csak szavakban szerető önkormányzati tisztségviselők előtt, akik az iskolájukban nem csupán a költségvetés legnagyobb kiadási tételeit látták. Az elmúlt években ugyanis a végvárak sorra estek el Nógrádban is. Kevés olyan jó példát említhetnénk, mint Somoskőújfalut, ahol az önállóságuk zászlajára tűzték az iskolát, s újranyitották az intézményt. Vagy Hollókőt, ahol másfél tucatnyi gyerekben is látni tudta a falu a jövőjét. Igaz, ott is külső segítség kellett az iskola megtartásához amit - szégyenszemre - egy távoli kontinensen adakozó kedvű üzletemberek tettek meg helyettünk. Nógrádmarcaltól Alsótoldon át Mátraszőlősig iskolák tömegének kapujára tettek végleg lakatot. Az ugyancsak bezárt, majd csontvázzá fosztott zagyvarónai iskola akár szimbóluma is lehetne a közelmúlt oktatáspolitikájának.
Annak, amelyik a túlméretezett iskolákba tuszkolta a kisiskolákban jó helyen lévő gyerekeket, amelyik a szegregáció veszélyével riogatott, miközben az intergráció bűvszava mögé bújva iskolakerülésben támogatta, s a tanárra uszította a tanulni nem akaró cigánygyereket és szüleiket. Amelyik esélyegyenlőséget prédikált, miközben esélyt sem adott a tehetséges fiataloknak, ha szüleinek anyagi helyzete nem engedte meg a magániskolába járást? Mert tegyük fel a kérdést: hány nógrádi középiskola is van a legjobb százban? És van-e egy is ott az általános iskolák közül?
Falvainkban az elmúlt években sokkal több településen költöttek mozgássérült mosdóval ellátott ravatalozókra, mint a helyi iskolára. Szeptemberben becsöngetnek. S lesz ahol csak harangozni fognak.


Tarnóczi László

2010-08-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite