2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBecsó Zsolt a kormány Kelet-Nógrád megyei munkahelyteremtő intézkedéseit méltatt

Becsó Zsolt a kormány Kelet-Nógrád megyei munkahelyteremtő intézkedéseit méltatta

 

A kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági jelentéseinek vitáival, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget a parlament hétfői ülésnapja keddre virradó éjszaka.

Becsó Zsolt11

Bizottsági jelentések vitái

A felsőoktatási tárgyú törvények vitájában Hoffmann Rózsa (KDNP) volt köznevelési államtitkár a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatos módosítások kapcsán elmondta, hogy az elmúlt években jó minősítést kapott az intézmény, majd ismertette a nemzetközi értékeléssel kapcsolatos részletszabályokat.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) közölte: nem ért egyet azzal, hogy egyes diákoknál automatikusan lehessen nemzetbiztonsági átvilágítást végezni. Hozzátette: a Magyar Akkreditációs Bizottság nem engedélyezte egy doktori iskola indítását, és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter sem segít megoldani a helyzetet, emiatt egy másik koncepciót akarnak megszavaztatni. Dúró Dóra (Jobbik) ehhez kapcsolódva azt mondta, a vitát erővel akarják megoldani, és konkrét intézményre szabott törvénykezés lett belőle. Elmondta még, hogy szerinte nem jogszabályban, hanem törvényben kellene rögzíteni, hogy mikor lehet egy diákot nemzetbiztonsági átvilágítás alá vetni. Schiffer András (LMP) szintén ezzel kapcsolatban közölte: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha kedden ezt megszavazza a parlament, ugyanis ezzel megengednék, hogy miniszteri rendeletben is lehessen alapvető jogot korlátozni.

L. Simon László előterjesztő a vitában elhangzottakra úgy válaszolt: bizonyos képzéstípusokon a diákok olyan információhoz juthatnak, amely nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

A polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentésének vitájában Bárándy Gergely (MSZP) hangsúlyozta, hogy az Országos Bírói Hivatal (OBH) és a Kúria is úgy foglalt állást: fölösleges és rossz a módosítás. Ehhez kapcsolódva Lukács László György (Jobbik) azt javasolta, hogy a kormány hallja meg e két testület hangját. Schiffer András (LMP) úgy vélekedett, hogy a javaslat elfogadásával a sajtószabadság is sérülhet, emellett alkotmányossági aggályok is felmerülnek. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a Kúriának volt már olyan véleménye, amelyet később az Alkotmánybíróság felülbírált.

Az ülésnap végén napirendre került két, az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos módosítás. Ezek egyike a bolti dolgozók vasárnapi pótlékát szabályozná úgy, hogy csak azok kapnának százszázalékos bérpótlékot, akik csak az év néhány vasárnapján nyitva tartó üzletekben dolgoznak, míg a minden vasárnap nyitva lévő boltok alkalmazottai ötvenszázalékos pótlékra lennének jogosultak. A másik módosítás egyebek mellett kiterjesztené a vasárnapi zárva tartás kötelezettségét azokra az üzletekre is, amelyek egy helyen folytatnak kis- és nagykereskedelmet, továbbá azokra, amelyek benzinkutakon működnek, de üzemanyagot nem árulnak. A változtatásokat a Fidesz nevében Becsó Zsolt vette védelmébe, aki hangsúlyozta, a kormány a módosításokat a bérből és fizetésből élők, valamint családjaik védelme érdekében hozta. A vitában ellenzéki oldalról csak szocialista képviselők kértek szót. Lukács Zoltán nehezményezte, hogy a vasárnapi bérpótlék csak a kereskedelmi dolgozók egy szűk rétegére vonatkozik, míg a más ágazatokban hétvégén is dolgozó alkalmazottak nem számíthatnak hasonló juttatásra. Frakciótársa, Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, az emberek nem értenek egyet a vasárnapi zárva tartással, ezért a kormány "sírva fogja visszavonni ezeket a törvényeket".

A parlament a fentieken kívül röviden megtárgyalta a Városliget fejlesztéséről, a 2016-ra tervezett "kis népszámlálás" kiírásáról, valamint az energiastratégia módosításáról szóló előterjesztéseket is, amelyeket a képviselők így szintén elfogadhatnak kedden.
Napirend után

A napirend utáni felszólalások között a fideszes Becsó Zsolt a kormány Kelet-Nógrád megyei munkahelyteremtő intézkedéseit méltatta, míg frakciótársa, Witzmann Mihály az erősödő balatoni turizmusról beszélt. A szocialista padsorokból Bangóné Borbély Ildikó az állami vasúttársaság alacsony szolgáltatási minőségét kritizálta. A Jobbik részéről Lukács László György a privát egészségügyi rendezvénybiztosítás ellehetetlenüléséről szólt, Magyar Zoltán a gyöngyösi konzervgyár termelőinek érdekében kért szót, frakciótársuk, Ander Balázs pedig a márciusi tizenkét pontot aktualizálta. Az LMP-s Sallai R. Benedek az Alföldön élők nehézségeit, Ikotity István pedig a mentősöket érintő rossz híreket részletezte felszólalásában. Az ülést vezető Sneider Tamás nem sokkal 1 óra előtt lezárta az ülésnapot. Az Országgyűlés kedd reggel 9 órától határozathozatalokkal folytatja munkáját.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-03-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite