2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBecsó Zsolt: aránytalanok az operatív programok keretében megítélt támogatások

Becsó Zsolt: aránytalanok az operatív programok keretében megítélt támogatások

Fel kell hívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy aránytalanságok vannak az operatív programok keretében megítélt támogatásokban az utóbbi négy év adatai szerint - mondta Becsó Zsolt, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke kedden.

becsozsoltketto

Az elnök Salgótarjánban sajtótájékoztatón ismertette: a gazdaságfejlesztési, a közlekedési, a társadalmi infrastruktúra, a környezet és energia, az elektronikus közigazgatás, és a társadalmi megújulás, valamint az egyes régiók operatív programjainak utóbbi négy évre vonatkozó, fajlagos támogatásait vizsgálta meg a tanács.

Eszerint az észak-magyarországi régió fajlagos, egy főre eső támogatási összege 312 ezer forint volt. Régión belül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 329, Hevesben 326 ezer, Nógrád megyében 237 ezer forint.
Az adatok más régiókban: a Dél-Alföldön 429 ezer, Dél-Dunántúlon 340 ezer, Észak-Alföldön 521 ezer, Közép-Dunántúlon 360 ezer, Közép-Magyarországon 419 ezer, Nyugat-Dunántúlon 444 ezer forint.
Becsó Zsolt hozzátette: mélyebb vizsgálat nélkül is látható az aránytalanság, ami különösen az észak-magyarországi régió szempontjából rossz hír.

Az elnök hangsúlyozta: erre azért akarják felhívni a kormány figyelmét, mert még a jelenlegi, 2013-ig tartó programból is van két és fél év, az operatív programoknál pedig jobban figyelembe kellene venni az egyes térségek hátrányos helyzetét.
A támogatáspolitikán keresztül elő kellene segíteni a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatását - mondta.
Becsó Zsolt kitért rá: az aránytalanságoknak nyilván objektív alapjai is vannak, például kevésbé tőkeerősek az észak-magyarországi vállalkozások, vagy kevésbé vonzó feltételeket tudnak nyújtani ezek a megyék.

Mint az elnök fogalmazott: ha egy cég Kecskeméten akar letelepedni, az állam nem kényszerítheti az északi régióba, viszont olyan támogatási feltételrendszerre van szükség, ami vonzóvá teszi a befektetők számára a hátrányos térségeket.
Az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács egyhangúlag állást foglalt amellett, hogy változtatni kell a torzulásokon, kérik plusz preferenciák beépítését - mondta Becsó Zsolt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite