2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBecsó Zsolt: Nógrád megye felzárkózását segíti az adósságátvállalási program

Becsó Zsolt: Nógrád megye felzárkózását segíti az adósságátvállalási program


Nógrád megye öt városában és további 96 településén összesen 7 milliárd 398 millió forint adósságot vállalt át az állam az adósságkonszolidáció keretében - közölte Becsó Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), a Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke Salgótarjánban pénteken.

becsozsoltketto


Nógrád megye és Salgótarján ma nem lenne ennyire leszakadt térsége az országnak, ha 2002 és 2010 között a szocialista kormányzatok nem vettek volna el jelentős összegeket az itteni önkormányzatoktól - mondta Becsó Zsolt a sajtótájékoztatón.
Az elmúlt húsz évben soha nem kaptak olyan figyelmet és gondoskodást az önkormányzatok, mint az elmúlt időszakban - jelentette ki Becsó Zsolt.


Ismertetése szerint Nógrád megye öt városának 3,896 milliárd forintos adósságát konszolidálta a kormány, és az adóssággal terhelt további 96 településsel együtt pedig 7,398 milliárd forint a tehermentesítés mértéke. Megjegyezte: négy svájci frankban eladósodott nógrádi település (Kazár, Nőtincs, Piliny és Romhány) banki hitelét teljes egészében átvállalta az állam. Becsó Zsolt az MTI kérdésére hozzátette: a kormány elismerését fejezte ki azoknak az önkormányzatoknak, amelyek az alulfinanszírozottság ellenére is működőképesek maradtak. Nógrád megyében ezek száma 27. A politikus jelezte, nekik az állam egyebek között a pályázatokon való megkülönböztetett figyelemmel mond majd köszönetet az eredményes gazdálkodásért.


A sajtótájékoztatón Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP), Salgótarján polgármestere kijelentette: ez az első év, amelyet kezelhető adósággal, költségvetési többlettel és fejlesztési lehetőségekkel kezdenek. A költségvetésük mérlegfőösszegének idén már 27 százalékát fejlesztésekre fordíthatják. A polgármester közölte: 2010-ig folyamatosan nőttek az önkormányzat által kötelezően ellátandó feladatok, miközben az ehhez szükséges állami finanszírozás folyamatosan csökkent. Az iskolafenntartásban például 40 százalék alá esett az egy gyerekre jutó állami hozzájárulás mértéke.


A 2010-es kormányváltás óta érzik az önkormányzatok, hogy partnerként kezelik őket, kikérik véleményüket - emelte ki. Megjegyezte: az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok kerete, valamint az egyedi kormánydöntések révén tavaly újabb hitelt nem kellett fölvenniük, a város adóssága pedig 3,9 milliárd forintról 1 milliárdra csökkent.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-03-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite