2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonBedőlt Kókáék nagy kínai üzlete

Bedőlt Kókáék nagy kínai üzlete


Kóka JánosHatalmas hírverést csapott 2007-ben a Gyurcsány-kormány annak a megállapodásnak, amelyet Kóka János (SZDSZ) volt gazdasági miniszter hozott tető alá kínai tárgyalásain.


Az akkori hírek szerint a tárcavezető Sanghajban sikeres egyeztetéseket folytatott a Livan nevű céggel, s ennek köszönhetően egy ötmilliárd forint értékű, 800 új munkahelyet teremtő beruházás érkezik Magyarországra. A távol-keleti cég Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gyárt majd környezetbarát csomagolóanyagot, és ez lesz az első nagyszabású kínai beruházás hazánkban - szóltak a híradások.


Arra is fény derült, hogy az üzem Alsózsolcán valósulhat meg: itt állítják majd elő kukorica felhasználásával a műanyaghoz hasonló tulajdonságokkal bíró, ugyanakkor idővel teljes egészében lebomló, élelmiszer tárolására szolgáló dobozokat. Alsózsolcán azonban egyetlen kapavágás sem történt.


A Livan Hungary Lebomló Műanyag Termék- előállító Kft. ellen idén végelszámolás, majd felszámolás indult, kínai tulajdonosai pedig felszívódtak. A cégbírósági adatbázis tanúsága szerint az adóhivatal 2008-ban felfüggesztette, majd tavaly törölte a Livan Hungary Kft. adószámát.


Kispál Beáta, a végelszámoló Leascenter Kft. ügyvezetője a hírt közlő Magyar Nemzetnek elmondta: mivel a cégnek nincs vagyona a hitelezői igények kielégítésére, ezért a végelszámolás helyett immár felszámolási eljárás folyik ellenük.
Kóka János volt gazdasági miniszter az újságnak azt állította: már nem emlékszik erre a beruházásra, így arra sem tud válaszolni, miért hiúsult meg.


A lap szerint a történet pikantériája, hogy 2007-ben, néhány hónappal Kóka bejelentése előtt egy magyar cég már bejelentkezett a Gyurcsány-kormánynál azért, hogy ugyanilyen környezetbarát műanyagot gyártana. A költséges beruházáshoz kormányzati segítséget kértek, de nem kaptak.

 

Forrás: Magyar Nemzet/HÍR PORT24

2011-01-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite