2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
ItthonBefagyasztotta a parlament az energiaárakat

Befagyasztotta a parlament az energiaárakat


Befagyasztották az energiaárakat. A javaslat szerint ismét a területért felelős miniszter, vagyis jelen esetben Fellegi Tamás határozhatja meg a gáz- és áramárat. Az árak befagyasztása egészen addig tart, amíg a hosszútávú árképzésről megállapodás nem születik a kormány és a szolgáltatók között. A Fidesz szerint ez legkorábban ősszel várható.


Az Országgyűlés hétfőn 303 igen, és 20 tartózkodás mellett fogadta el a földgázellátásról, valamint a villamos energiáról szóló törvény módosítását. A 20 tartózkodó az MSZP-frakció soraiból került ki, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP igennel voksolt. A képviselők a köztársasági elnöktől kérték a törvény sürgős kihirdetését is.


A Nógrád24.hu úgy tudja, hogy a szolgáltatók júliusban akár 25-30 százalékkal is emelték volna a gáz árát, ez azonban elmarad, mivel az Országgyűlés döntésével befagyasztja az energiaárakat. Ez addig tart, amíg a kormány megállapodik a szolgáltatókkal egy új,hosszútávú árképzésről.


Ez a törvény nem az energiaszolgáltatók ellen irányul, azt szeretnénk elérni, hogy valóban csak a reális költségeket tudják érvényesíteni, tehát a legkisebb költség elvét az például kifejezetten előírjuk a törvényjavaslaton belül - mondta Rogán Antal fideszes parlamenti képviselő a Híradóak.

Egy új képletnek a megalkotását szívesen vennénk, de egy ilyen voluntarista, hasraütéses árszabályozást nem nagyon tudjuk elviselni - ezt már Szanyi Tibor szocialista honatya mondta. A Jobbik pedig inkább árversenybe kényszerítené a szolgáltatókat, az LMP pedig alternatív megoldásokat sürget az energiaellátásban.

Az egyik nagy szolgáltató, a Tigáz kommunikációs vezetője a döntésről azt mondta, korábban sem egyedül határozták meg az árakat, csak eddig az energiahivatallal kellett egyeztetniük. Az áremelést pedig mindig két tényező okozta. Az egyik a világpiaci ár alakulása, a másik a forint és a dollár árfolyamának egymáshoz viszonyított alakulása.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara szakértője a hosszútávú árképzést egy független közműtanácsra bízná. Antal Dániel szerint ez a tanács teljes függetlenséggel tudna igazságot tenni abban a tekintetben, hogy melyik költséget lehet tovább hárítani. Antal Dániel szerint Magyarországon olcsóbb lehetne a gáz, ha azokról a területekről sikerülne importálni, ahol ma a Gazproménál alacsonyabbak az árak.


A távhőtermelők még egy évig védettek lesznek a gázpiacon
Még egy évig a hatósági áras gázpiacon vásárolhatnak földgázt a távhőtermelők; nem kell kilépniük július 1-tól a szabad piacra, továbbra is a lakosságot ellátó egyetemes szolgálgatói körbe tartoznak.
A módosító csomag része volt az a gáztörvényt módosító javaslat is, amely tisztázza azt is, hogy lakossági felhasználónak kell tekinteni a több lakásos központi fűtéssel ellátott épületekben lévő háztartásokat.

 

Forrás: Nógrád24.hu

 

2010-06-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite