2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBefejeződött a kelet-nógrádi hulladékrekultivációs program

Befejeződött a kelet-nógrádi hulladékrekultivációs program

Befejeződött a Környezet és Energia Operatív Program keretében meghirdetett „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése" pályázat keretében megvalósított „Kelet-Nógrádi hulladékrekultivációs program", mely összesen 3.455.673.467 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projektről Dóra Ottó, Salgótarján polgármestere, a Kelet-nógrádi Hulladékrekultivációs Társulás elnöke és Skoumal Gergely, a beruházásokat végző - közbeszerzési eljáráson nyertes - konzorcium képviselője 2015. szeptember 9-én tartott sajtótájékoztatót a városházán.

hulladeknograd

Dóra Ottó egyebek között elmondta: a Kelet-nógrádi Hulladékrekultivációs Társulást 2008-ban 14 települési önkormányzat alapította azzal a céllal, hogy az önkormányzatok tulajdonában lévő felhagyott hulladéklerakó telepek rekultivációját pályázati források igénybevételével megvalósítsák. 2009-ben Borsosberény is csatlakozott a társuláshoz, melynek így 15 tagja van. A társulás székhely önkormányzata Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, a munkaszervezeti feladatokat a polgármesteri hivatala látja el.

Mint a politikus hangsúlyozta: a projekt keretében a 15 tagönkormányzat területén 16 db hulladéklerakó rekultivációját végezte el a konzorcium. A tervek alapján egy ütemben és helyben rekultiválták a már közel 10 éve bezárt telepeket - Bátonyterenye, Cered, Ecseg, Etes, Karancslapujtő, Mátraterenye, Nógrádmegyer, Pásztó, Salgótarján-Gyurtyános, Salgótarján-Somlyóbánya, Somoskőújfalu -, két ütemben helyben rekultiváltak telepet Borsosberényben, Karancskesziben és Szécsényben, a karancssági és a szalmatercsi telepet pedig felszámolták. Skoumal Gergely arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az előzetes vizsgálatok alapján a rekultivációt alapvetően a hulladéktestek helyben történő rendezésével és megfelelő lezárásával végezték el, csak indokolt esetben lehetett szó a hulladék felszedéséről és más lerakóra történő szállításáról.

2015. május 19-én a 16 hulladéklerakó közül 15 db műszaki átadás-átvétele rész-műszaki átadás-átvételi eljárás keretében megtörtént, a 16. lerakó műszaki átadása 2015. július 21-én volt. Ezek a lezáratlan, műszaki megoldásokkal nem védett hulladéklerakók társadalmi, gazdasági, környezetvédelmi és közegészségügyi szempontból egyaránt veszélyt jelentettek. Az érintett terület, így a projektben részt vevő települések mindegyike a felszín alatti vizek szempontjából érzékeny területen fekszik.

A társulásban résztvevő 15 önkormányzat közül 6 tartozik az erősen veszélyeztetett és egy a gyengén veszélyeztetett területekhez. A szakember elmondta: a lezárt települési szilárdhulladék-lerakók rekultiválásával eltűntek a tájsebek, a hulladéklerakókból a szennyezőanyag-kibocsátás megszűnt, illetve minimalizálódott. A létesített talajvíz figyelő kutakból vett rendszeres vízmintákkal nyomon tudják majd követni a rekultivált területeken esetlegesen előforduló talajvízszennyezést.

Forrás: Salgotarjan.hu/NOGRAD24

 

 

2015-09-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite