2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBefejeződött a Maconkai-víztározó felújítása

Befejeződött a Maconkai-víztározó felújítása

Közel félmilliárd forintból újították fel az állami tulajdonú Maconkai-víztározót a Nógrád megyei Bátonyterenyén; a munkák révén nőtt a tározó védképessége és a javul a víz állapota is - mondta Nagy-Majdon József polgármester az MTI-nek csütörtökön.

maconkaito

Bátonyterenye önkormányzata az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) pályázatán 445,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a felújításhoz - mondta Nagy-Majdon József.

A projekt eredményeként növelhető a tározó védképessége, javul a víz ökológiai, minőségi és mennyiségi állapota, és az alvízi oldalon csökken a szervesanyag-terhelés is - tette hozzá.

Ismertette: elvégezték a eliszaposodott tározóterek kotrását és a partrendezést, a szigetek, félszigetek korrekcióját. Átépítették az elöregedett műtárgyakat, megerősítették a töltéseket. A kotrási munkákkal párhuzamosan öko-szigeteket alakítottak ki a vegetációs területek bázisán. A fejlesztés során a létrehozott érték megőrzését és a biztonságos üzemelést segítő vagyonvédelmi rendszert is kiépítettek.

maconkaitoegy

A Maconkai-víztározó a Zagyva patakon létesült többcélú, állandó vízszinttartással üzemelő árvízcsúcs-csökkentő tározó. Elsődleges feladata az árvízvédelem, másodlagosan a Bátonyterenyei Vízmű Kft. nyersvízszükségletét biztosítja. A kizárólagos állami tulajdonú tározó egyben Nógrád megye egyik jelentős állóvize és kiemelkedő turisztikai-rekreációs vonzerő is.

Az elmúlt 11 évben több ütemben bővítették és fejlesztették a területet, ennek eredményeként mára 26.500 vendégnappal a tározó lett Nógrád harmadik leglátogatottabb idegenforgalmi területe.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-12-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite