2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonBefejeződött Az ajtó forgatásának első magyarországi szakasza

Befejeződött Az ajtó forgatásának első magyarországi szakasza


ajtoBefejeződött a Szabó Magda regénye alapján készülő új Szabó István-film, Az ajtó forgatásának első magyarországi szakasza - közölte Hábermann Jenő producer csütörtökön az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a mintegy 6 millió eurós (1,65 milliárd forintos) költségvetésű film forgatása három hete kezdődött.


A stáb a most lezárult első szakasz után Németországban forgatja majd le a lakásbelsőkben zajló jeleneteket, majd visszatér Magyarországra, ahol novemberben Szabó István rendező és a főszereplő, Helen Mirren Oscar-díjas angol színésznő részvételével sajtótájékoztatót is tartanak.
Szabó Magda 1987-ben írt önéletrajzi ihletésű regénye, Az ajtó Molnár Anna írónő és házvezetőnője, Emerenc történetét meséli el. A vidékről származó asszony Budán házfelügyelőként dolgozik, emellett pedig takarítást és más házimunkát vállal a környék lakóinál.
Emerenc nem dolgozik akárkinél, csak akit erre méltónak talál. Miután az írónő és professzor férje megfelel elvárásainak, dolgozni kezd náluk. A háziak lépten-nyomon titkokba botlanak az öregasszony körül, s a regényben sorra nyílnak fel Emerenc életének különös ajtói. Az utolsó ajtó azonban az írónő visszatérő rémálmaiban sohasem tárul fel.
A regény bemutatja a második világháború előtti és utáni Magyarország társadalmát, emberi történetek sorát vonultatja fel, de nemcsak erről szól, hanem halálról, hálátlanságról, dacról, szenvedélyről, szeretetről és ragaszkodásról is.
Szabó Magda 2003-ban Az ajtó című munkájáért megkapta a rangos francia irodalmi elismerést, a legjobb női szerzőket jutalmazó Femina-díjat. A regényből színházi darab is készült: a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház 2005 októberében mutatta be Bereményi Géza rendezésében a produkciót, a fővárosi Magyar Színházban 2006 áprilisában volt a mű premierje Pinczés István rendezésében. A zalaegerszegi előadásból 2006-ban tévéfelvétel is készült.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite