2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonBehívták szolgálatra a rendőröket a holnapi tüntetés idejére?

Behívták szolgálatra a rendőröket a holnapi tüntetés idejére?


Az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős biztosához fordult a Független Rendőr Szakszervezet az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok jogainak védelmében. A szervezet egyben tiltakozik az ellen, hogy a demonstráció idejére - információjuk szerint - a teljes állományt berendelték szolgálatteljesítésre.

rendvedelmidemonstracio02


Az FRSZ szerint „az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátások csökkentését, szociális ellátássá alakítását vagy munkavégzésre való képesség esetén akár a megszüntetését is lehetővé tevő alkotmánymódosítás súlyosan sérti az Európai Unió alapszerződését és alapjogi chartáját, valamint az EU Bírósága által következetesen alkalmazott jogelveket, ezek közül is különösen a jóhiszeműség, a jogbiztonság, a visszaható hatály tilalmának, a szerzett jogok védelmének elveit" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.


Az FRSZ kérte az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős biztosát, bizottsági alelnököt, hogy vizsgálja meg a kifogásolt alkotmánymódosítást, és ha az az Európai Unió alapdokumentumaiba ütközik, „tegye meg a magyar kormány jogsértésének megszüntetéséhez szükséges intézkedéseket".


Az érdekképviselet azt is kifogásolta, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője - információik szerint - fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el ország egész területére a szakszervezeti demonstráció idejére, ezért a teljes hivatásos állományt berendelték szolgálatteljesítésre június 16-án reggel 7 órától június 17-én éjfélig. Az FRSZ szerint a rendőrség vezetése megfosztja a hivatásos állományt az alkotmányban biztosított gyülekezés jogtól és a véleménynyilvánítás szabadságától.
A szakszervezet magyarázatot vár az ORFK és a Belügyminisztérium vezetésétől az intézkedésekre.

Elítéli a "bohócforradalmat" a HM és a Honvédszakszervezet

Hende Csaba miniszter és Czövek János szakszervezeti vezető elítélte a csütörtökre hirdetett, „bohócforradalomnak" nevezett megmozdulást. Közös közleményük szerint „a feltételezhetően politikai háttértámogatással bíró", csütörtökre meghirdetett eseményt nem tekintik érdekvédelmi megmozdulásnak.

 

rendvedelmidemonstracio01


A dokumentum azt is tartalmazza, hogy a szakszervezet vezetése a kormány nyugdíj-előterjesztését a jelenlegi formájában nem fogadja el. Várják a tárgyalások folytatását a honvédelmi tárcával a katonák életpályamodelljének új koncepciójával kapcsolatban. Az új életpályamodellről június 20-án folytatják a tárgyalást - áll a közleményben.

Közben külön közleményben határolódott el e „bohócforradalomtól" a Honvédszakszervezet mellett a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Büntetés-végrehajtási Dolgozók Országos Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete. Közölték: ők nem vesznek részt a rendezvényen, és erre tagságuk figyelmét is felhívják.


A „bohócforradalom" szervezői görbetükröt mutatnának


Kedden a „bohócforradalmat" szervező Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke magánemberként hirdettek demonstrációt csütörtökre a fővárosi Alkotmány utcába. Békés, erőszaktól és pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló megmozdulást ígértek.


Az MTI-nek akkor azt mondták: azért hirdették meg a megmozdulást, mert úgy vélik, a "kétharmados parlamenti többség elnyerése nem adott felhatalmazást arra, hogy visszamenőleges hatállyal alkossanak törvényeket, alkotmányos alapjogokat és magántulajdont vegyenek el, leépítsék a demokratikus jogállam intézményrendszerét, és ezzel létbizonytalanságba taszítsanak több millió embert".


Kónya Péter közlése szerint csütörtök délután az Alkotmány utcában, a Bajcsy-Zsilinszky utca torkolatánál felállítandó fülkékben lehet "voksolni" arról, hogy a résztvevők bizalomvesztés miatt megvonják-e a Fidesz-KDNP-re tavaly áprilisban leadott szavazataikat. Az este nyolc óráig tartó szavazás után fáklyás felvonulás keretében a budavári Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez mennek, ott hirdetik ki a szavazás eredményét.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

A témához kapcsolódó cikkeink:


Több ezer embert várnak az országos szakszervezeti tüntetésre csütörtökön>>>


Kónya: mindenki hozzon magával még egy bohócot>>>


 

2011-06-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite