2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
BulvárBejelentették az esküvőt: Jövőre új hercegnőt kapnak az angolok!

Bejelentették az esküvőt: Jövőre új hercegnőt kapnak az angolok!


Jövőre lesz Vilmos brit trónörökös és kedvese, Kate Middleton esküvője - jelentették be kedden hivatalosan Londonban, egyelőre pontos dátum nélkül.

Vilmos herceg


A Clarence House - Vilmos herceg és édesapja, Károly walesi herceg londoni hivatala - közölte azt is, hogy Vilmos már a múlt hónapban, kettesben eltöltött kenyai üdülésük idején eljegyezte barátnőjét.
A közlemény szerint az esküvő Londonban lesz, "tavasszal vagy nyáron"; a konkrét dátumot "megfelelő időben" közzéteszik.
A Clarence House bejelentéséből kitűnik az is, hogy Vilmos hagyománytisztelő módon, Kate édesapjától, Michael Middletontól kérte meg kedvese kezét.


A 28 éves Kate Middleton személyében polgári származású házastársa lesz az Egyesült Királyság jövőbeni uralkodójának. Az immár trónörökösi menyasszonnyá előlépett Kate tisztes jómódban élő szülei családi vállalkozást visznek: cégük gyermekzsúr-kellékek internetes forgalmazásával foglalkozik.


Leányuk a királynői címre és jövőbeni férjéhez hasonlóan a felség megszólításra tarthat igényt, amikor Vilmos - aki édesapja, Károly herceg után a második a trónutódlási sorrendben - majdan Nagy-Britannia uralkodója lesz.
Az angol monarchikus szokásjog szerint ugyanis a mindenkori király feleségének nem hercegnői, hanem a Queen, királynő rang és a felség megszólítás jár, jóllehet fordítva ez nem érvényes, vagyis a királynő férje mindig hercegi rangot visel, kötelező megszólítása pedig királyi fenség.


Ha a frigyet gyermekáldás követi, és a majdani utód szintén Nagy-Britannia uralkodója lesz, Kate Middleton az anyakirálynő - Queen Mother - címét kapja; ez a mindenkori angol király vagy királynő édesanyjának hivatalos rangja.
Az eljegyzésről és az esküvőről szóló keddi bejelentés hosszú évek óta tartó találgatásözönnek vet véget, de a brit sajtó az utóbbi hetekben már tudni vélte, hogy legalább az eljegyzés hírét még az idei karácsony előtt bejelentik.
Ennek voltak egyértelmű előjelei: híre ment ugyanis, hogy a hercegi kedves - az idén első ízben - hivatalos lesz a királyi család hagyományos karácsonyi ebédjére a Norfolk grófságbeli Sandringham királyi kastélyában, márpedig íratlan, de törvényerejű szokásjog, hogy ezen az ünnepi összejövetelen kizárólag a szűk család, valamint a családtagok házastársai vagy eljegyzett menyasszonyai és vőlegényei vehetnek részt.

 

Vilmos herceg1


A kedden végre hivatalosan bejelentett trónörökösi esküvő jövő évi időpontja több szempontból is szimbolikus jelentőségű.
Jövőre lenne 50 éves Vilmos herceg édesanyja, a néhai Diana hercegnő, aki 1997-ben, Párizsban autóbaleset áldozata lett. Ugyancsak 2011-ben lesz Diana és Károly herceg 30. házassági évfordulója. Az esküvő emellett születésnapi ajándéknak is tekinthető a nagyszülők számára. A nagymama, II. Erzsébet királynő ugyanis jövőre lesz 85 esztendős, férje, Fülöp edinburghi herceg pedig 90. életévét tölti be.


Az esküvő időpontjáról korábban felröppent találgatásokban 2012 is gyakran felmerült. Azt a dátumot azonban bennfentesek már a hivatalos keddi bejelentés előtt elvetették, tekintettel arra, hogy a királynő akkor ünnepli trónra lépésének gyémántjubileumát, vagyis 60. évfordulóját, abban az évben rendezik a londoni nyári olimpiai játékokat, valamint a közös lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokságot is.


Ez utóbbin Vilmos - mint az angol labdarúgó szövetség elnöke - hivatalos minőségben lesz jelen, és udvari megfigyelők szerint e három nagy rendezvénysorozat mellé már "túl sok lett volna" egy trónörökösi esküvő is.
A jövő évi dátum valószínűségét jelezte jó előre az is, hogy a legnagyobb brit fogadóiroda-hálózat, a William Hill már hetekkel ezelőtt felfüggesztette a tétek elfogadását a 2011-es hercegi menyegzőre, és már csak arra lehet tippelni, hogy Vilmos és Kate melyik hónapban kel egybe.

Az időpont mellett egyelőre kérdéses a helyszín is. A legvalószínűbb lehetőségek között van a londoni Westminster apátság, az angol-brit monarchia ősi koronázó temploma, ahol Vilmos nagyszüleinek, II. Erzsébet királynőnek és Fülöp hercegnek volt az esküvője 1947-ben, vagy a hatalmas Szent Pál székesegyház, ahol Vilmos édesapja és édesanyja, Károly és Diana esküdött örök - ám a később kölcsönösen beismert házasságtörések miatt rövidnek bizonyult - hűséget 1981-ben.


Nemrégiben felröppent sajtóértesülések szerint ugyanakkor Vilmos azt szeretné, ha az esküvőt "szerény" külsőségek közepette, a windsori királyi rezidencia kis Szent György kápolnájában tartanák. Állítólag a királynő is ezt a megoldást pártolja, abból a meggondolásból, hogy az alattvalókat sújtó költségvetési megszorítások közepette egy nagyszabású, drága esküvőnek esetleg nem lenne kedvező visszhangja.


Vilmos 2001-ben ismerkedett meg Kate Middletonnal a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringenek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege. A Woolworths, az egykori patinás brit áruházlánc például már 2006 karácsonyára legyártatott 25 ezer bögrét, 12 ezer tányért és 15 ezer szalvétát Vilmos és Kate "eljegyzési" portréjával. A Woolworths azóta tönkrement, a várva várt bejelentés pedig csak most, négy évvel később hangzott el.


A herceg - általános megdöbbenésre - három éve szakított ugyan kedvesével, de a mosolyszünet alig két hónapig tartott, és az ifjú trónörökös sikeresen visszakönyörögte magát Kate kegyeibe.
Vilmos jelenleg a brit királyi légierő (RAF) helikopterpilótájaként szolgál az RAF egyik walesi támaszpontján, és a bázistól nem messze lakik egy félreeső kis falusi házban. A Clarence House keddi bejelentése szerint a házaspár itt rendezkedik majd be a jövő évi esküvő után.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite