2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBékamentő akcióval nyit Ipolytarnóc

Békamentő akcióval nyit Ipolytarnóc


A téli szünet után március elsejétől ismét látogatható az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület: a szezon békamentő akcióval kezdődik.

IpolytarnócÖF


Szekeres Rita, a terület sajtóreferense elmondta az MTI-nek, hogy Ipolytarnócon éppen a parkolón kell átkelniük a téli nyugalmukból előjövő békáknak. Az állatok tavasz elején indulnak el szaporodóhelyeik felé, és sokan esnek ilyenkor a közúti forgalom áldozatául. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei ezért mentőakciót szerveznek: a parkolót védőhálókkal lezárják, a hálón fennakadó kétéltűeket vödrökbe gyűjtik és a tóhoz viszik.


A terület vonuló tömegfaja a barna varangy, de jelentős számban fordul elő erdei béka és levelibéka, sőt pettyes gőtével is lehet találkozni. A sajtóreferens szerint az, hogy mikor, mennyi ideig, hány hullámban és milyen számban vonulnak majd a kétéltűek, teljes mértékben az időjárás függvénye. Az utóbbi évek tapasztalata alapján március közepe a tömeges vonulás ideje, ezért a szakemberek 10-ére meghívták a környező falvak iskolásait, akik segítenek a mentésben, egyidejűleg közelről ismerkedhetnek a békafajokkal.


A látogatóközpontban ezen a napon Harmos Krisztián, az igazgatóság területfelügyelője tart előadást az Ipoly-völgy kétéltűiről és hüllőiről. A Nógrád megyei természetvédelmi területen 1836-ban zajlott le az első dokumentált kutatás. Ipolytarnócon találták meg a világ legnagyobb ismert pinusféléjét, a település nevét a közel 100 méter hosszú, nyolc méter kerületű megkövült fenyő tette ismertté. Az ősmaradványok területén 11 gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát azonosították már.

 

Forrás: MTI/HÍR PPORT24

 

 

2012-02-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite