2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeBeköszöntött a hideg idő - legyünk óvatosak az utakon!

Beköszöntött a hideg idő - legyünk óvatosak az utakon!

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a közlekedésben részt vevő járművezetőknek és gyalogosoknak fel kell készülniük a téli időszakra saját maguk és a többi közlekedő biztonsága érdekében is!

baleset

képünk illusztráció

A téli időszakban megváltoznak az út- és látási viszonyok, ezért fontos, hogy a gépjárműveket alaposan átvizsgáljuk, kötelező tartozékaikat szükség esetén pótoljuk, cseréljük és a téli gumiabroncsokat időben felrakassuk.

A téli gumiabroncsok felszerelésén kívül nagyon fontos az akkumulátor, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Elengedhetetlen továbbá a jól működő ablaktörlő, valamint a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő is. Az időjárásból eredő rossz látási viszonyok miatt a fényszórókat és a lámpákat gyakrabban szükséges tisztítani.

Az út felülete az időjárás hatására csúszóssá válhat, ezért a fékút ilyenkor általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. A balesetek elkerülése érdekében tartsunk nagyobb követési távolságot és hajtsunk lassan!

Sűrű hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a téli időszakban - különösen nagyobb távolságra - csak az induljon el, akinek nagyon fontos és előzőleg tájékozódjon az útviszonyokról. Indulás előtt győződjön meg arról, hogy gépkocsija megfelelő műszaki állapotban van és rendelkezik a téli üzemeltetéshez szükséges felszerelésekkel. Mielőtt elindulna, tegyen az autóba takarót, meleg italt, elektromos kézilámpát, tartalék üzemanyagot és elakadás esetére lapátot. Amennyiben hosszabb időt kénytelen az autóban tölteni a motor járatásával fűthet, azonban nagyon fontos, hogy tíz-tizenöt percenként szellőztessen, hogy az utastérbe beszivárgó kipufogógázok ne okozzanak rosszullétet!

Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából!

Öltözetét úgy állítsa össze, hogy elakadás esetén gyalogosan is képes legyen folytatni az útját!

Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, mert ezeken keresztül is hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

Forrás:Police.hu/HÍR PORT24

 

 

2012-11-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite